Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkade ambulansförare i huvudet – frias från våld mot tjänsteman

Först spottade patienten ambulansföraren i ansiktet. Sedan sparkade han honom i huvudet.
Trots det frias mannen från våld mot tjänsteman.

Den 11 september vårdades en man från Härnösand i en ambulans på väg till Sundsvalls sjukhus. Mannen som mådde psykiskt dåligt var påverkad av både alkohol och tabletter.

Strax innan ambulansen kom fram till sjukhuset ska mannen som låg på en bår och sov ha vaknat och spottat på en ambulansförare som befann sig i vårdarhytten. Ambulansföraren träffades i ansiktet av spottet.

När ambulansen var framme vid sjukhuset skulle ambulansföraren ta ut patienten, men när han drog ut båren sparkade mannen honom i bakhuvudet.

Händelsen polisanmäldes och ledde till att mannen från Härnösand åtalades och ställdes inför rätta.

Nu döms han av Sundsvalls tingsrätt för ofredande sedan han spottat på ambulansföraren.

Däremot frias mannen från åtalet om våld mot tjänsteman. Det trots att rätten med stöd av vittnesuppgifter och journalanteckningar anser att det är klarlagt att mannen sparkade ambulansföraren i huvudet.

Tingsrätten har funnit att sjukvård endast undantagsvis, som vid beslut om tvångsvård, är att anse som myndighetsutövning. Mannen som sparkade ambulansföraren vårdades inte genom tvång och därför ses inte ambulansföraren som tjänsteman i det här fallet.

Eftersom mannen redan tidigare har dömts till fängelse för ett annat brott ska det straffet även omfatta ofredandet han nu döms för. Mannen ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till ambulansföraren för den kränkning ofredat innebar.