Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparpaket vände blödande Norstedts

Ett tufft sparpaket där fler än var femte anställd tvingades lämna förlagsjätten Norstedts har vänt en storförlust till vinst.

– Det skiljer nästan 70 miljoner kronor i resultatet, säger kommunikationschefen Olle Lidbom.

Norstedts förlagsgrupp blödde kraftigt och gjorde 32 miljoner kronor i förlust 2014. Under hösten samma år tog Otto Sjöberg över som vd började han jaga kostnader, vilket ledde till att 25 personer av 135 varslades om uppsägning.

– En av orsakerna till de stora besparingarna vi gjorde 2014 var att de fasta kostnaderna var väldigt höga, medan intäkterna i bokbranschen svänger ganska mycket. Får man en bästsäljare så åker försäljningen upp rejält, det kan skilja många miljoner. Men när man har ett normalår kan man inte ha så stora fasta kostnader, säger Olle Lidbom.

Förutom uppsägningarna har Norstedts lyckats spara in på bland annat lokaler och ett nytt IT-avtal. När förra årets resultat nu har blivit offentligt har de röda siffrorna vänts till 37 miljoner kronor i vinst.

– Resultatet av de uppsägningar som gjordes i november 2014, det är de som slår igenom under verksamhetsåret 2015, säger Olle Lidbom.

Men det är inte bara besparingar som lyckats vända Norstedts förlagsgrupp. Man pekar bland annat ut förra årets storsuccé "Det som inte dödar oss", Milleniumuppföljaren av David Lagercrantz som sålde över 340|000 exemplar i Sverige.

– En storsäljare ökar också det allmänna intresset för litteratur. Går man till en bokhandel för att köpa en bok kommer man därifrån med två, säger Olle Lidbom som tror på en ljus framtid för de svenska bokförlagen.

– Förra året ökade vi försäljningen av böcker med tre procent i Sverige. Det är en tydlig trend som vi också såg när Bonnierförlagen gick ut med sitt resultat förra veckan, där de hade ökat sin försäljning i alla delar. (TT)