Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spectra tar steget över Atlanten

/
  • Helén Teike (till höger) övar med Spectra i Hagakyrkan. Om drygt en månad möts de igen - i New York.
  • Helén Teike (till höger) har hjälpt Spectra att få kontakt med en gospelkör i Harlem. Det blir gemensam konsert i New York i oktober.
  • Helén Teike.

Gospelkören Spectra i Sundsvall får förverkliga en dröm: att sjunga i gospelns hemmiljö.
I oktober ger kören konsert i New York tillsammans med en gospelkör från Harlem. Sedan blir det skivinspelning over there.

Annons

För en gospelkör är ett besök i gospelns hemland USA något alldeles särskilt. För att inte tala om att få sjunga med en kör från en kyrka i självaste Harlem. Spectra har tidigare besökt Cleveland, men den här resan blir annorlunda.

– Många gospelkörer kommer till New York, men att man gör en gemensam konsert med en amerikansk kör är ovanligt. Kören i New Light Baptist Church i Harlem är väldigt bra och många som sjunger där är professionella musiker, säger Helén Teike.

Hon är ett relativt nytt inslag i Spectras liv. Hon kommer från Sundsvall och hennes uppväxt var musik och dans för hela slanten. Som student flyttade hon till New York för musikens skull, och där, i stadens kyrko- och musikliv, har hon blivit kvar. Yrkesmässigt har hon bland annat arbetat för SAS och drottning Silvias World Childhood Foundation. På fritiden har musiken gällt.

Hemma i Sundsvall sjöng hon bland annat med Sundsvalls Kammarkör och Kjell Lönnå, och det var han som såg till att hon lärde känna Spectra på allvar efter att kören fått hans stipendium 2011. Redan 2001 hade Helén Teike träffat dem som hastigast vid en konsert i Pingstkyrkan. Men nu har tycke uppstått på allvar och det är hennes kontakter som nu har bäddat för Spectras USA-turné.

Kören reser den 16 oktober och stannar en vecka. Förutom konserten med Harlem-kören sjunger man i deras gudstjänst, samt bland annat i en kyrka i New Jersey och en i Queens. Om allt faller på plats kan det också bli ett tv-framträdande i en av USA:s största kristna tv-kanaler.

Redan bestämt är att kören spelar in en skiva med Helén Teike.

– Jag fick erbjudande att göra en skiva, och jag vill givetvis ha med min egen hemstads gospelkör när den nu kommer till New York. Jag hade kunnat anlita en kör i USA, men Spectra är speciell för den vet vad den sjunger om. Gospeln handlar om svårigheter, som man inte hade klarat sig igenom utan Gud, och här är det många som har gått igenom kriser, säger Helén Teike.

Spectra hoppas att kontakten bland annat ska leda till att Harlem-kören vill hälsa på i Sundsvall. Och givetvis ser den fram emot att åter få uppleva stämningen och spontaniteten som präglar de amerikanska gospelkyrkorna, där kyrkan och tron har en helt annan roll i människors liv - för de fattiga till och med för själva överlevnaden.

Annons