Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spel är bästa julklappen

Det sägs att årets julklapp är tv-spel. En undersökning hos 10 000 svenskar visar att spel är det vi önskar oss mest i år och tja, värre saker går ju att hitta under granen. För det är någonting visst med julklappsspel, eller för att inte tala om julklappskontroller.

Många har blivit gamers efter att först slitit upp ett stort julpaket och sedan spelat hela jullovet. Inte minst jag själv. Vissa spel är för alltid förknippade med julen och jag kan knappt spela Tony Hawk´s Pro Skater 3 utan att tänka på glögg och pepparkakor.

Men. Dags att tala allvar. Ska man ge bort ett spel i julklapp ska det vara rätt spel. Eller rättare sagt; ett bra spel. Att sitta hela julaftonskvällen med en usel filmlicenstitel förtjänar bara elaka barn. I synnerhet när det i höst och vinter släppts förträffliga spel till alla målgrupper.

Vi kan dock börja med de stora paketen; konsoler.

Ska man slå på stora julklappstrumman och köpa konsol så gäller det att tänka till. Nintendo Wii har länge varit i ropet, men det är inget självklart alternativ. Första hösten släpptes fantastiska Zelda Twilight princess och förra hösten Super Mario Galaxy. Den här gången finns nästan ingenting nytt intressant alls och har man redan spelat sig less på Wii sport ser det mörkt ut. Nintendo måste rycka upp sig om ett Nintendo Wii-köp ska vara motiverat och just nu finns det inga tecken på det.

Ett format med bredare och bättre spelutbud är Xbox 360 som tuggat på bra den senaste tiden. Den senaste dashboarduppdateringen gjorde formatet fräschare än någonsin och kombinationen av starka nerladdningsbara småspel och stora systemsäljare är bra. I höst har även spel utanför den klassiska skjuta-på-allt-genren börjat dyka upp, som mysiga Fable II och skönsjungande Lips.

Om man får välja fritt skulle jag dock rekommendera Playstation 3. En konsol på frammarsch som både sjunker i pris samtidigt som exklusiva titlar radar upp sig en efter en. Little Big Planet och Metal Gear Solid 4 är några av årets starkaste spel och där har Sony ensamrätt. Blu-rayspelaren i sig motiverar också ett köp samtidigt som hela familjen kan ha roligt med Singstar, inte minst Abba-utgåvan som lär få Mamma Mia-frälsta mammor att sjunga ända in till annandag knut.

Hmm. Det blev inte så mycket tips om spel utöver konsolerna. Svaret är dock enkelt; det får inte plats. Det har släppts för mycket, för bra och på för många sätt. I princip samtliga genrer har fått AAA-spel under hösten och jag sliter just nu mitt hår för att försöka rangordna dem i traditionsenliga Årets bästa-listor.

För hur jämför man gulliga "sackboys" i Little big planet med aliendödarperfektion från Gears of war 2? Det är knappast möjligt. Nästa vecka blir dock rangordning ett måste. Då får man se vilka tv-spel tomten bör ta sikte på.