Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spice bakom ökning av allt grövre våldsbrott

Behovet av Kris är större än någonsin.
Brottsligheten ökar och blir allt grövre bland Sundsvalls kriminella.
– Det beror på spice, säger Kris ordförande William Lindblom.

Kris medlemmar har märkt av en ökad brottlighet i Sundsvall. Det handlar bland annat om de brott som missbrukarna begår mot varandra. Det har blivit vanligare med hänsynslöst och grovt våld.

– Förr var våldet inte lika frekvent och då kunde det handla om knarkskulder eller andra konflikter. Men nu handlar det inte om någonting. De ger sig på varandra med kniv utan någon som helst anledning, säger William Lindblom.

Det beror i sin tur på drogen spice, enligt William Lindblom.

Spice har snabbt blivit mycket populär bland stans tunga missbrukare och det har medfört en rad problem.

Drogen är livsfarlig och lätt att överdosera. Den ger dessutom ett kraftigt rus som kan få missbrukaren att tappa kontrollen helt och hållet.

– De vet inte vad de gör och går inte att lita på. Plötsligt smäller det bara. Det händer också att de tuppar av helt plötsligt och ramlar rakt ner i gatan. De kan se ut som trafikolyckor i ansiktet.

Spice popularitet beror delvis på ruset det ger men kanske framför allt på priset. Drogen är lätt att komma över på internet och på gatan, och mycket billig jämfört med andra droger.

– Man kan köpa en påse med fem gram spice för mellan 200 och 300 kronor, och påsen räcker i två – tre dagar, säger en av stans missbrukare till Dagbladet.

Det är rena reapriset jämfört med andra droger. Fem gram hasch kostar omkring 1000 kronor på gatan, och andra tyngre droger är ännu dyrare.