Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spikat: Fria byten i tre fotbollsserier – trots protesten: "Inte utvecklande"

Herrarnas division 2 och 3. Och damernas division 1. De kommer att ha fria byten nästa säsong.
Men det är inte total enighet som råder i frågan.
– Vad får det för följder om tränaren börjar nyttja systemet på det viset?, frågar sig Skåne Fotbollförbunds Martin Åkerman på SvFF:s representantskapsmöte.

Beslutet är taget. Det omtvistade beslutet om ifall fria byten ska införas i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer.

Ett argument för har varit att det systemet ska släppa fram fler unga spelare.

– Vi tappar spelare. Vi kan inte låta unga spelare åka 10-20 mil för att sitta på bänken i de här serierna. Det är orimligt. Vi får inte spelarna att stanna kvar inom fotbollen om vi har det systemet, sa tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager på SvFF:s representantskapsmöte, refererat av Fotbollskanalen.

Nu blir det alltså flygande byten, så en spelare som bytts ut i en match kan också bytas in igen senare.

Det ifrågasätts med argumentet att tränare kan få för sig att utnyttja systemet.

–  I division 2 och 3 har vi förhoppningsvis blivande elitspelare. Gynnar det de spelarna att det kan bytas in spelare som blir nickspecialister på hörnor eller som är frisparksspecialister? Vad får det för följder om tränaren börjar nyttja systemet på det viset? Det har vi sett hänt i Skåne på lägre nivåer, sa Skånes Martin Åkerman.

Men beslutet klubbades igenom trots Skånes protester, med en klar majoritet enligt Fotbollskanalen.