Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splittring bland församlingens medlemmar – duger inte våra egna präster längre?

Nu händer det. Timrå kyrka arrangerar tillsammans med pingstkyrkan i byn en helg med Pastor Linda Bergling från privatförsamlingen Arken i Kungsängen. Detta har orsakat en splittring bland medlemmarna som anser sig överkörda.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vad man vet så är Timrå den första av Svenska kyrkans församlingar i landet som öppnat för församlingen Arken. Även bland pingstkyrkans medlemmar grymtas det.

Jag inser nu att en av orsakerna till medlemsflykten från Timrå församling är de metoder som används utan att höra vad medlemmarna tycker. Detta kan utlösa ett diktatorstyre i Svenska kyrkan.

Nu är jag en av alla som lämnar Svenska kyrkan. När inte prästerna duger längre utan det frias till frikyrkor och andra kyrkor.

Förtvivlad åldring

Svar direkt:

Timrå församling har inte öppnat dörren för församlingen Arken. Däremot har Timrå kristna råd, som är en gemenskap av de flesta kristna kyrkorna i Timrå kommun, inbjudit Linda Bergling, som är verksam vid Arken, att leda en helg på temat "Själavård och lovsång". Det är alltså inte ett samarbete mellan enbart mellan pingstkyrkan och Svenska kyrkan.

Helgen kommer att bestå av tre seminarier i pingstkyrkan lördagen den 18 november. Sedan avslutas helgen med gemensam gudstjänst i Timrå kyrka. Att den blir i Timrå kyrka är av praktiska skäl. Ingen annan av kyrkorna rymmer det stora antal som brukar delta.

I övrigt vill vi inte delta i en splittrande polemisering utan säger välkommen till alla som är oroliga att tala med oss. Välkomna!

Maria Ålander, kyrkoherde

Bo Hansson, komminister

Läs även:

► För Plus-kunder: Präster protesterar: "Vi tillhör yrkesgruppen som sjukskrivs mest för stress och depression"

Svenska kyrkan är en viktig humanistisk röst i samhället

Replik: Det vore ett brott mot våra regler att inte viga homosexuella

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel