Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sponsring kan hjälpa kulturen

Har vi råd med kultur och hur mycket av samhällskakan får den kosta? Därom råder olika uppfattningar.

Annons

Vad som är kultur finns många uppfattningar om. En gång trodde jag att det var bara teater, eftersom kultur har varit ett finord knutet till teater. Nu har jag lärt mig bättre, allt i rörelse kan man säga är kultur.

Den kultur vi har idag i Sundsvall är väl bland annat sprungen från 1992 då Kommunen blev utsedd till årets kulturkommun. Känner mig lite ansvarig där. Teater Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern etablerade sig här. Ett scenkonstbolag bildades. Tyvärr gick bara Sundsvalls kommun och landstinget in i bolaget. Grunden var att öka utbudet av kultur.

Det visade sig snart att de medel man fått inte räckte till. Man trodde man skulle få mer bidrag av ägarna men nej. Återstod bara att minska kostnaderna och dra ner på verksamheten. Att öka intäkterna med sponsring kändes kanske lite under värdigheten. Man måste vara säljare samt ha goda näringslivskontakter.

Men jag tror inte det finns någon annan väg att gå om man vill hålla den höga nivå man har idag. Sundsvall är en kulturstad och bjuder upp till dans dagligen. Men man är mycket dålig på marknadsföring ut över landet. Varför måste man skicka 1o bussar veckovis till Stockholm för att många gånger få se dyrare och sämre föreställningar än här? Kommer man till Sundsvall finns dessutom många fina kulturställen att gratis få ta del av mellan Södra och Norra bergen.

På finns ett bildspel om Sundsvall där mycket intressanta uppgifter finns vad Sundsvall kan bjuda på. Lek inte kurragömma utan kom fram ur buskarna med marknadsföring och sponsring.