Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spontanidrott med lite organisation

Det är full fart i idrottshallen i Ljustadalens skola varje fredag kväll mellan 20.00–23.00. Det handlar dock inte om någon förening som är där och tränar.

Hallen fylls upp av ungdomar mellan 12 och 20 år som spontanindrottar under en organiserad form. En satsning som Sundsvalls kommun gör tillsammans med Västernorrlands Idrottsförbund. Hit kommer företrädesvis många som inte deltar i någon idrottsförening.

Tanken är att det finns många som tycker om att idrotta men inte under organiserade former två till fyra gånger i veckan. En tanke som uppenbarligen verkar stämma. Kommunen har öppnat upp tre hallar varje fredag kväll. Det i Granloholm, Nacksta och Ljustadalen. Intresset är stort och det brukar komma mellan 30 till 60 personer varje kväll i varje hall.

– Vi har haft gympahallen i Ljustadalen öppen fredagar under flera år, säger Christian Rådström, fritidsledare.

Dörr i dörr ligger fritidsgården. Där kan ungdomar ägna sig åt andra intressen. Det nya för i år är att man i hallarna har engagerat en idrottsförening. I Ljustadalen är det Sunds IF som varje fredag kväll ställer upp med en ledare.

– Det blir lite bättre ordning i hallen och så törs också många yngre vara med. Tidigare tog dem äldre mer plats, så att säga.

– Det är första gången jag är här, säger Armando Buzi, som annars är ledare för pojkar födda –04, 05 och 06 i Sunds IF.

Han betonar att hans roll är underordnad. Däremot ser man hur han säger till alla som kommer in i hallen.

– Du ska väl spela du också.

Det är ungdomarna själva som bestämmer vilken sport som ska utövas. Oftast blir det fotboll som i går. Det händer också att det kan bli innebandy eller basket.

Tre killar ville absolut inte spela fotoboll utan bara basket. En liten stund försökte alla tre använda en korg, men drog sig sedan ut i korridoren och spelade pingis i stället. Innan fotbollen kom igång så ställde sig alla som ville vara med i en ring och delade lag.

– Det blir oftast att man väljer kompisar, säger Adam Kalenga. Samtidigt så får man nya kompisar här och det är bra.

I ett litet hörn pågår dock en annan aktivitet trots att det ibland viner en fotboll nära platsen. I hörnet handlar det om att träna gymnastiska övningar.

– Jag håller på med parkour, säger Andreas Sparby. Parkeringshuset i Birsta och hamnen är två bra ställen att utöva parkour. Här tränar jag koordination och teknik. Sedan blir det lite styrka.

Parkour går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar och staket.

Men fotboll är det som lockar mest. Andreas Sparby har tidigare spelat aktivt, men tycker den här formen är roligare.

– Det är mer lattjo här och inte så allvarligt, säger han. Samtidigt är det skönt att få röra på sig lite då och då.