Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

88 kilo Lundqvist Frölundas största finalvapen

Ta 185 centimeter. Plussa på med 88 kilo.
Sätt till klubbhandske, plockhandske och övrig målvaktsutrustning. Trä på en Frölundatröja.
Då får ni Sveriges bäste ishockeymålvakt.
Henrik Lundqvist.

Annons
Under den gångna säsongen har Lundqvist imponerat på hockeyexpertisen. Han har klivit fram som det givna förstavalet i Tre Kronor, och i konkurrens med några av världens bästa har han varit elitseriens bästa målvakt och motståndarnas mardröm.
Hans räddningsprocent under 48 matcher i grundserien var imponerande 93,55 överlägset bäst i serien. Under slutspelet har han varit ännu tätare med en räddningsprocent på 95,53. Det var bara i den fjärde semifinalen mot Djurgården som han fick en liten svacka och släppte in fyra mål.
 Ja, där var det väl några enkla baljor som trillade in, säger han med ett litet leende.
Lundqvist säger själv att han tagit ytterligare ett steg i sin utveckling inför denna säsong. Framför allt är det spelet framför målet som han tycker att han har förbättrat.
 Jag tycker att jag blivit bättre på att hålla avståndet till anfallande puckhållare. Jag törs vänta lite längre innan jag börjar backa in mot mål. Det gör att jag blir tätare och målet inte öppnas upp så mycket.

Starkare i kroppen
Henrik har också blivit starkare i kroppen än tidigare. Mest är det i ryggen och bålen som han känner sig starkare.
 Men, det kan bli bättre. Inför nästa säsong ska jag träna ännu mer fysik. Främst är det benen som jag vill stärka och därmed bli snabbare i sidledsförflyttningarna.
Efter segern över Djurgården i den femte semifinalen i söndags fick spelarna ett par dagars ledighet innan träningen inför finalen satte igång.
 Det var skönt att få ladda batterierna mentalt i ett par dagar. Sedan var det bra att få komma igång igen. Nu känns det som lugnet före stormen, sade Henrik två dagar före första nedsläpp i Karlstad.
Semifinalerna mot Djurgården blev oväntat täta och hårda för Frölunda. Henrik förväntar sig inte att det ska bli något som helst lättare mot Färjestad.
 Det känns som att Färjestad blivit bättre och bättre under säsongens gång, så det här kommer inte att bli någon lätt resa.
 Men, jag tror att det blir ett bra spel i finalen. Precis som oss så vill Färjestad spela en snabb och offensiv hockey. Precis som oss så vill de pressa djupt nere i motståndarnas zon och får därmed långa anfall.

Ser sig inte som given
Oavsett hur det går i finalen så fortsätter Henriks säsong med VM i Österrike. Men han vill inte hålla med om att det är självklart att han är förstemålvakt i landslaget.
 Vi vet ännu inte vilka tre målvakter som blir uttagna. Visst vill jag spela så många matcher som möjligt, men jag räknar inte med det.
Som elitseriens bästa målvakt och som en av de bästa i världen är Henrik Lundqvist naturligtvis het på proffsmarknaden. Redan 2000 draftades han av New York Rangers. Förra sommaren var uppvaktningen från klubben intensiv och det var mycket nära att Henrik skrev på ett kontrakt.
 Men jag kände att jag inte var redo att ta klivet. Jag trodde jag skulle utvecklas bättre här hemma.
Hur det blir nästa säsong är Henrik osäker på. Ska han stanna i Frölunda eller flytta till New York?
 Det är så mycket som spelar in. Det är ju osäkert om konflikten där borta löser sig eller inte. Men nu känner jag mig mogen för att gå vidare.
Det är nog många hockeyfans, framför allt i Göteborg, som hoppas på en fortsatt konflikt och att Henrik Lundqvist fortsätter att spela i svenska hockeyhallar.

Mer läsning

Annons