Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abrahamian avstår VM men kan tänka sig OS

Det blir ingen Ara Abrahamian i brottnings-VM i Budapest.
Nya regler och en ond rygg sätter stopp för hans satsning.
—  Nu har Ara ett schema med sikte på OS i Peking i stället, säger Leo Mylläri, svensk förbundskapten.
—  Jag gissar att Ara är med på EM i Moskva nästa år

Annons
Det är i så fall glada nyheter. Abrahamians besvikelse efter finalförlusten i Aten 2004 var stor och han tog lång paus. Han var inte med i EM i Varna i våras och nu blir det inget VM i Budapest. Att han då ser ännu ett OS som en möjlighet är bra för svensk brottning.
Den onda ryggen som stoppade VM-satsningen den här gången är inget nytt problem för Ara Abrahamian. De nya reglerna är värre.
Fila, det internationella brottningsförbundet, justerar regler i en rasande takt ibland. Nu har man än en gång gjort om villkoren för vad som tidigare var en krysstagskoppling och sedan blev en livtagskoppling och som nu är ett omvänt livtag från parterr.
Fila, det internationella brottningsförbundet, har avverkade tre regelvarianter på ett halvår. Före nyår tvingades brottarna till krysstagskoppling om det inte blev några poäng på annat sätt eller var oavgjort. Sedan, när Jimmy Lidberg tog silver i EM i våras, handlade det om livtag, och så i skarven mellan vår och sommar så tyckte Fila att det var dags att ta tillbaka parterrbrottningen och kom med en regeländring då en brottare döms ner i parterr medan den andre ska koppla omvänt livtag. Sedan byts man om, ifall den förste brottaren inte har fått slut på ronden eller matchen i sitt försök.
 Ara har nog aldrig lyft med omvänt livtag i hela sitt liv, säger Leo Mylläri.
Så nu vill han finslipa tekniken, lära sig ordentligt och ha en variant som kan ge mästerskapstitlar. Att resa till VM utan att vara helt säker i så avgörande moment, lockade inte Abrahamian.
Hans ersättare i 84 kilo blir Dennis Lipic, bronsmedaljör i junior-VM.
Martin Lidberg har ont i en armbåge och gav upp kampen om platsen i 96 kilo med lillebror Jimmy.
Övriga i truppen är; Jimmy Samuelsson i 66 kg, Mohammad Babulfath, 74 kg, och Jalmar Sjöberg, 120 kg.
Damtruppen består av Ida-Theres Karlsson, 59 kg, och Helena Allandi, 63 kg. Patrik Jansson är förbundskapten.

Mer läsning

Annons