Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akombo Ukeyima ska ta sista chansen

/
  • På grund av en miss hos GIF Sundsvall har det enbart blivit träning för Akombo Ukeyima under våren. När serien startar om mot Ljungskile i dag är nigerianen återigen spelklar – och sugen.
  • Akombo Ukeyimas tid i Sundsvall har hittills inte varit någon succé. Till hösten går kontraktet ut, men Akombo vill gärna stanna i Sundsvall.
  • På grund av en miss hos GIF Sundsvall har det enbart blivit träning för Akombo Ukeyima under våren. När serien startar om mot Ljungskile i dag är nigerianen återigen spelklar – och sugen.
  • Akombo Ukeyimas tid i Sundsvall har hittills inte varit någon succé. Till hösten går kontraktet ut, men Akombo vill gärna stanna i Sundsvall.

Han har inte kunnat spela på hela våren. Nu är Akombo Ukeyima tillbaka – och redo.

– Jag känner att Sören Åkeby tror på mig, säger nigerianen.

Annons

Det har gått nästan två år sedan en lång, spenslig nigerian vid namn Akombo Ukeyima debuterade i GIF Sundsvall med en yttersida som frambringade ett sus på dåvarande Sundsvall Park Arenas läktare.

En till synes perfekt start för en spelare som sågs som en jättetalang, skyttekung och framtida frälsare.

Sedan dess har det blivit tolv seriematcher, varav en enda från start. Den här säsongen har Ukeyima inte kunnat spela alls: efter att anfallaren varit utlånad till finska Mariehamn förra hösten missade GIF att återregistrera honom, vilket gjorde att han inte blev spelklar igen förrän transferfönstret öppnade i onsdags.

– Jag blev väldigt ledsen när jag först fick höra nyheten, men det var bara att trycka bort känslorna. Jag vill inte skylla missen på någon. I stället har jag tränat hårt och tänkt att det blir bra när jag väl får spela, säger Akombo.

Det blir i eftermiddag. Då börjar säsongen på allvar för anfallaren. En säsong som kan bli hans sista i Giffarna. Kontraktet löper ut efter den här säsongen och Akombo känner allvarets tyngd.

– Det här är mitt sista år, nu är tiden att bevisa för folk att jag är en bra fotbollsspelare, säger han.

Situationen handlar om mer än fotboll. Under de två år som gått sedan han kom från nigerianska Kwara United i april 2007 har nigerianen med det bländande leendet hunnit bygga ett liv i Sundsvall och Sverige. Flickvännen från Medelpad väntar parets första barn under hösten.

– Jag vill vara kvar i Sverige för att vara nära min familj. Jag gillar Sundsvall, men även om jag inte får vara kvar här måste jag skaffa mig meriter för att någon annan klubb ska vilja ha mig, säger Akombo.

Nu har han etablerat sig i Sverige. Svenskan blir stadigt bättre och även fotbollsmässigt har han lärt sig mer och mer om hur spelet på de nordligare delarna av norra halvklotet fungerar.

– Det var inte lätt för mig att anpassa mig. I Nigeria spelar man annorlunda. Mitt första år här var svårt, mitt andra år här var svårt, men nu känner jag att jag börjar förstå spelet.

– Men jag har aldrig ångrat att jag åkte hit, varje afrikansk spelares dröm är att spela i Europa.

Men än så länge har det blivit mycket Europa och lite spel för afrikanen – något som kanske förändras nu. Akombos tredje tränare i GIF Sundsvall, Sören Åkeby, har tidigare under året talat varmt om anfallarens fotbollskunnande.

– Jag säger inte att han är en bättre tränare än Mika (Sankala) och Per-Joar (Hansen), men han tror på mig och han har givit mig bättre självförtroende. Jag tycker att jag kunde fått fler chanser när jag först kom, det var inte lätt för mig att anpassa mig.

Att Åkeby tror på 22-åringen visade han inte minst i förra veckans träningsmatch mot Gefle, då Akombo fick starta matchen i anfallet.

– Det gick ganska bra. Jag gjorde några misstag, men nu kan jag gå igenom dem i huvudet, förstå varför jag gjorde dem och veta hur jag ska undvika dem nästa gång. Mest var matchen en påminnelse om att större uppgifter väntar.

För två år sedan ersatte en långsmal förväntad skyttekung Kalle Ljungberg i den 81:a minuten – mot Ljungskile.

I dag – mot samma lag – börjar ett nytt kapitel i följetongen Akombo Ukeyima. Han ska själv se till att det inte blir det sista.

Annons