Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfredsson på väg mot slutspelsrekord

Ett mål till så är målrekordet hans.
Fem poäng till så är poängrekordet hans.
Daniel Alfredsson i Frölunda är på väg att tidernas slutspelslirare i ishockey.

Annons
När Daniel Alfredsson gjorde 31 i den tredje SM-finalen tangerade han förre Färjestadsspelaren Rickard Wallins rekord på elva mål i ett slutspel ett till och Alfredsson är ensam rekordinnehavare.
Gör han fem poäng till i finalserien mot Färjestad så kommer han upp i 22 poäng en mer än Espen Knutsens nuvarande rekord.
Men det är inget som Daniel åker omkring och tänker på.
 Nej, jag visste inte ens om att jag tangerat målrekordet. Det var någon som berättade det för mig i pausen mellan första och andra perioden.
 Man kan inte hålla sådant i tankarna. Man tänker bara på att vinna. Men det är klart att det i efterhand kan vara kul att tänka på att man håller någon form av rekord, sade Daniel dagen efter utspelningen av Färjestad i Karlstad.

Kom i januari
Tack vare den pågående NHL-konflikten har Frölunda fått förstärkning av en av världens bästa ishockeyspelare. Han anslöt till truppen i januari och spelade de 15 sista matcherna i serien.
Sakta men säkert har han spelat sig i form och lagom till slutspelet så spritter det ordentligt i benen på honom. Han är Sveriges just nu bäste spelare.
 Det har fungerat bra och jag känner mig i god form. Men man ska komma ihåg att jag spelar i ett väldigt bra lag, och jag trivs utmärkt med mina kedjekamrater.
Daniel Alfredsson spelar tillsammans med Samuel Påhlsson och Per-Johan Axelsson. De är slutspelets absolut hetaste kedja och har tillsammans producerat 36 poäng 15 mål och 21 assist. Lägger man till backarna Christian Bäckman och Sami Salo blir 17 mål och 33 assist.
 Vårt spel har fungerat väldigt bra under slutspelet, sade Daniel Alfredsson.

Blivande VM-kedja?
Tre Kronor skulle kunna få ett kanonkedja i VM i Österrike med Daniel, Samuel och Per-Johan. Men så långt har inte Daniel tänkt ännu.
 Nej, jag koncentrerar mig helt på Frölunda och slutspelet. Jag skänker inte VM någon tanke förrän finalserien är avklarad.
Frölunda har i de två senaste matcherna spelat ut Färjestad och fullständigt dominerat matchbilden. Ledningen med 21 och nu väntar två hemmamatcher i Scandinavium så nog borde göteborgarna känna guldvittring. Men Daniel är försiktig.
 Färjestad utmanar hela tiden och skulle mycket väl kunna vända serien. Vi måste vara fokuserade och bara tänka på nästa match. Alla i laget vet att detta inte är klart ännu.
 Men visst har vi guldchans. Vi spelar ju final, sade Daniel.
I de två senaste matcherna har Frölunda tagit ledningen med väldigt tidiga mål.
 När det gäller två så jämna lag är det viktigt att få det första målet. Det är kanske inte det målet som avgör matchen, men det blir mycket enklare att spela när man har ledningen.

Utan titel
Daniel Alfredsson har spelat ishockey på elitnivå i över ett decennium men han har aldrig vunnit någon titel. Med sitt Ottawa har han nått en semifinal i Stanley Cup, men inte mer.
 Jag har ju spelat några VM-finaler men något guld har det inte blivit. Men det är ju inget som jag grubblar över.
Han medger dock att det skulle vara skönt att få ta emot fansens hyllningar på Götaplatsen.
 Man har ju hört hur hysteriskt det var för två sedan när Frölunda vann senast, så visst skulle det vara kul.

Mer läsning

Annons