Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt som glimmar är inte guld

Det gyllene taket i Innsbruck glänser av guld, men består i själva verket av 3 400 förgyllda kopparplattor. Möjligen är det så vi svenskar måste gå till väga om Tre Kronor kommer hemsläpande med ännu ett brons eller silver från VM. På med lite guldfärg bara!

Annons
Ingen turist missar Goldenes Dachl inne i gamla stan i Innsbruck. Det speciella burspråket med det förgyllda taket från 1500-talet har under de senaste dagarnas solsken glänst extra mycket.
I den 30-gradiga värmen är det svårt att tänka på hockey-VM, även om regnet också gjorde sig påmind i går. Egentligen är det bara de mäktiga alptopparna (de högsta på 2 400 meter) runt staden som kan få en vanlig dödlig att tänka på vintersport.
Annars är det här en riktig vintersportort. OS avgjordes här såväl 1964 som 1976. Sverige blev tvåa i hockeyturneringen för 41 år sedan (Sovjet vann).
Olympiaden 1976 var däremot en sorglig historia för Sverige. Bara två brons genom Ingemar Stenmark i storslalom och Benny Södergren på femmilen). Sveriges sämsta vinter-OS genom tiderna.
Men det finns också positiva saker att tänka på när man bestämmer sig för att lämna innerstaden och promenera de två-tre kilometerna till Ice Stadion.
Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var själv i allra högsta grad med om att vinna VM-guldet i Wien 1987. Frågan är om Tre Kronor nu med Gustafssons hjälp kan ordna sitt åttonde VM-guld i historien och det första sedan 1998?
Jag tror att det finns en liten chans. På papperet borde det inte gå, men vi svenskar är som gjorda för att slå ur underläge. Med toppar som Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson kan blågult slå vilket lag som helst i en enskild match.
Det är just det som är poängen. Från och med kvartsfinalen är det bara en match som avgör om det blir avancemang eller ej. Då spelar det ingen roll om man dominerat i gruppspelen eller tagit sig till kvartsfinalfight efter övervägande Ukraina-insatser.
Bara tre spelare i den svenska truppen vet hur det känns att vinna VM-guld. Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Mattias Norström kan berätta för Zäta & co. I övrigt handlar det om mycket silver och brons. Eller vad sägs om 27 silver och 22 VM-brons? Det är nämligen vad den svenska spelartruppen hunnit samla på sig.
Jag gissar att Daniel Alfredsson (två silver och två brons), Per-Johan Axelsson (samma meritlista) och Ronnie Sundin (tre silver och ett brons) har mest guldfeber. Mycket färg där.
Första riktiga matchen i kväll mot Finland. Mellan de här lagen är det alltid mycket prestige. Men personligen tror jag inte mycket på Finland i den här turneringen. Nej, de känns kalla. Betydligt kallare än Tre kronor.
Nyckeln till svensk framgång är en stark defensiv med snabba spelvändningar. De flesta av de bättre VM-lagen spelar på ungefär samma sätt. Det gäller \"bara\" för blågult att vara lite tätare bakåt och lite effektivare framåt än övriga. Då slipper vi den där guldfärgen.
Det går åt mycket vätska i värmen. Alla fans nöjer sig inte med mineralvatten. Nej, en lett fick fraktas till sjukhus med hela 4,7 promille alkohol i kroppen. Han var alltså kliniskt sett död.
Enligt ryktena vaknade han efter läkarhjälp upp i ambulansen och bad om mera vodka...

Mer läsning

Annons