Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvaret börjar för Bråtens skidlandslag

Sprintpremiären i Düsseldorf var en sak.
Den traditionella premiären i Beitostölen en helt annan.
En klassisk öppning i Norge - nu börjar världscupen på riktigt för Sveriges nye norske förbundskapten i längdskidor, Inge Bråten.

Annons
Det är i Beitostölen som Inge Bråten ska visa sina landsmän vad han åstadkommit med det svenska skidlandslaget. Uppgiften kunde inte vara mer inspirerande och tuff.
Klassiska distanser, 10 respektive 15 km för damer och herrar, på lördagen. På norsk mark. Med mängder av hungriga hemmaspecialister.
Och blott åtta - fyra damer och fyra herrar - svenskar.
 Det här är ett speciellt tillfälle för mig, intygar han. Jag har så många vänner här i Beitostölen. Det är så många jag inte har träffat på tolv år. De har blivit jävla mycket äldre...
Det var då, i mitten på 1990-talet, som Bråten slutade som förbundskapten i Norge efter några fantastiska år. Nu är det blågult som gäller.
 Han vill väldigt gärna vinna över Norge, det märks tydligt, säger landslagsankaret Mathias Fredriksson med ett skratt.
 Ja, ska Norge ta sju guld i OS så får de jobba, säger Bråten. Vi är några andra nationer som har bra manskap.
 Jag hoppas på bra resultat här i Beitostölen, men det var skönt att vi fick visa redan i Düsseldorf att vi är bra med.

Thobias får chansen
Mathias Fredriksson, Thobias Fredriksson, Anders Södergren och Johan Olsson på herrsidan och Lina Andersson, Elin Ek, Anna Dahlberg och Maria Rydqvist ska försvara de svenska färgerna i den traditionella premiären på lördagen. Mats Larsson och Jörgen Brink går in i stället för bröderna Fredriksson i söndagens stafett och Kina Swidén byter av Rydqvist bland damerna.
 De fyra herrarna som får köra 15 kilometer individuellt är de fyra som var bland de tio bästa i något världscuplopp förra säsongen. Så jag tyckte de skulle få chansen nu, motiverar Bråten.
Därmed får sprintspecialisten Thobias Fredriksson, tänkbar startman i OS-stafetten senare i vinter, en individuell start i Beitostölen i stället och brodern Mathias bör bara köra ett lopp, tycker Bråten. Så det blir ingen stafett för honom heller.
 Det har han bestämt, säger Mathias Fredriksson.
 Men med tanke på hur min sommar och höst sett ut är det nog ett klokt beslut.

Nya ledare
Fredriksson drabbades av twarbakterien redan före VM förra vintern, och sedan forcerade han fram diagnosen överträning under sommaren.
 För fem veckor sedan trodde ingen att han skulle vara med här i Beitostölen. Men han har gjort ett bra, disciplinerat jobb, säger nye landslagsläkaren, dansken Ulrich Gischler.
Med Inge Bråten har följt nya ledare i landslaget. Som Thomas Alsgaard, en av Norges stora genom tiderna.
 Han är otroligt kunnig, säger Anders Söderberg. Jag har haft mycket nytta av honom framför allt när det gäller teknik i fristil.
Men Södergren nämner en annan detalj som den stora skillnaden mot förr:
 Det är på den medicinska sidan den största skillnaden har skett. Nu har vi Ulrich och en fysioterapeut med oss hela tiden på alla läger. Det är en trygghet att kunna få hjälp på plats direkt om man blir sjuk eller skadad.
Att Sverige bara får ha fyra åkare med i de traditionella världscuploppen både på herr- och damsidan retar Bråten. De stora nationerna har sex. Och dit ska Sverige höra.
Därför måste de svenska landslagsåkarna prestera bra i vinter.
Helst med början i Beitostölen. Så förbundskaptenen blir nöjd.

Mer läsning

Annons