Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre: Isen skördar sina offer – här väntar den optimala utmaningen

/
  • Åres storslalombana ligger där spegelblank och klar och väntar på världseliten som lördag förmiddag ska ta sig an det isiga underlaget. En tuff utmaning väntar på det hårda och isiga underlaget.
  • Losze Debelak är skiddoktor i svensklägret med tolv års erfarenhet. Han gör stålkanterna rakbladsvassa inför lördagens storslalom som avgörs på rena rama isen.
  • De här fingrarna är viktiga för Frida Hansdotter och Maria Pietilä Holmners möjligheter i pisten. Servicemannen Losze Debelak lägger sista handen vid svenskornas skidor inför helgens tävlingar.
  • Nalle Hansson skulle själv vilja ha mer vanlig snö i pisten och mindre is.

Branten har redan skördat sina offer. Två volontärer kraschade i torsdags. På fredagen tappade ytterligare två balansen men räddades av skyddsnätet. Isen är förrädisk. Åres storslalomtävling blir den optimala utmaningen.

Annons

– De aktiva vill ha is, men så här mycket, nej det är inte min melodi heller, säger Nalle Hansson, som ansvarar för banorna här i Åre.

På fredagsmorgonen hölls om inte ett krismöte, så nästan. På dagordningen: Underlaget, där inte minst volontärerna i backen hade problem. En bansättare kraschade i torsdags. Ytterligare en i arrangörsstaben gjorde sig också illa.

På fredagsmorgonen var det dags igen: Två så kallade hasare, med extrem skidvana, hamnade i nätet när isen tog överhanden.

– Men det är inga problem för de aktiva, slår Nalle Hansson fast. Jag pratade med Mikaela Shiffrins tränare. Han är helnöjd. Men frågan är vad som händer efter de tjugo bästa, filosoferar Nalle med 40 års arrangörserfarenhet.

Banan var i utmärkt skick fram till natten mot i torsdags. Då kom regnet och tön, (plus 6).

– Nu är det, vad vi säger på jämtska, "beinhårt". Men vädret rår vi som bekant inte på, fortsätter Nalle Hansson.

Samtidigt understryker han att det rent sportsligt inte kommer att vara några problem. De aktiva vill ha is. De gillar det.

För en lekman känns påståendet lite bisarrt, för när jag står och tittar upp över pisten liknar banan mer en skridskobana än någonting annat.

Värst är det i Stövelbranten. Vid lunchtid på fredagen satte arrangörerna upp extra skyddsnät utifrån tesen: Allt för säkerheten.

På åkarhotellet Tott jobbar servicemännen hårt för att vässa stålkanterna till sitt maximum. Sporten besökte svensklägret.

– Här väntar den optimala utmaningen. Is är inte ovanligt, men visst kräver det sin åkare, ler Losze Debelak, där han står och preparerar.

Slovenen är Frida Hansdotters och Maria Pietilä Holmners egen skiddoktor. Svenskorna måste lita på hans fingertoppskänsla.

– Nu handlar det om att skärpa kanterna allt som går. Det här underlaget är inte helt enkelt, menar han.

Men han kan sin sak efter tolv år, bara med det svenska landslaget. Slovenen utstrålar ett lugn, som på lördagsmorgonen måste implementeras över på de aktiva.

– De litar oftast till sig själva. Är så pass duktiga skidåkare. Det viktigaste blir att visa mod, lita på materialet och låta skidorna göra jobbet, analyserar Losze Debelak.

Som vore det inte nog, kommer nu också meterologiska prognoser om friska vindar, lördag förmiddag upp till 12 sekundmeter.

Arrangörerna har under fredagen provsaltat banan på ett par ställen, för att eventuellt luckra upp allt det hårda på ytan.

– Vi får se vart allting landar. Men FIS och de aktiva är nöjda och det är ändå det viktigaste, menar Nalle Hansson, som varit med om det mesta i branschen och knappast höjer på ögonbrynen för det här heller.

Mer läsning

Annons