Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa Holmlund

/

Hon hade kunnat gå på säkerhet, men vinnarskallen Anna Holmlund satsade.
Med en tävling kvar säkrade hon segern i den totala världscupen.
– Jag ville verkligen vinna. Det var skönt att få avgöra direkt.

Annons

Skicrossåkaren Anna Holmlund hade skaffat sig ett drömläge – ledning med 108 poäng – inför de två avslutande världscuptävlingarna i franska Megève. När dessutom främsta konkurrenten Fanny Smith skadade svanskotan på träning och inte kom till start hade Holmlund kunnat köra på säkerhet.

Men Holmlund gjorde som hon brukar, fullt ös från start till mål.

Med en tävling kvar säkrade hon sin andra seger i den totala världscupen. Den första kom 2011.

– Jag var ganska nervös innan, men jag var kanske lite extra spänd i dag omedvetet. Det var skönt att köra och känna att det stämde, säger Anna Holmlund.

Alizee Baron (trea i världscupen) och Katrin Ofner (femma) gjorde sitt bästa för att ta sig förbi i finalen, men Anna Holmlund fick starten att stämma och var obeveklig.

Hon ledde finalen från start till mål.

Nu har hon fått sin revansch på mardrömsbacken i franska Megève.

– Det har varit smått ångestladdat att åka hit, det var här jag kraschade för två år sedan och Megève har klingat lite dåligt för mig innan. Nu är jag här och vinner totalen, det känns riktigt bra, säger Holmlund.

Två svåra knäskador, följt av ett OS-brons i Sotji och sedan seger i totala världscupen.

Det har hänt en del sedan den första segern i totala världscupen 2011.

– Då var hon ett barn i sin utveckling, nu är hon ett fullblodsproffs. Hon är en av de mest vältränade jag känner både fysiskt och mentalt. Hon lägger ner otroligt många timmar på det hon gör. Hon är väldigt bra på att utsätta sig för hårt arbete och hon gör det varje dag, säger förbundskapten Tommy Eliasson Winter.

Nu har både Holmlund och Eliason Winter fått lön för mödan.

– Ja, vilken fantastisk dag, det var grymt! Anna var otroligt stark i dag. Så här bra har jag inte sett henne på länge, säger Eliasson Winter.

Firandet får vänta. Någon fransk champagne kommer inte att flöda under fredagskvällen för att fira totalsegern i världscupen.

– Nej, det får vänta en dag. Det är tävling igen i morgon, säger Holmlund.

I och med fredagens seger leder Anna Holmlund världscupen på 715 ointagliga poäng.

Under söndagen avgörs hur stor segermarginalen blir.

Holmlund vet hur hon vill ha det.

– Jag vill vinna så klart.

För Victor Öhling Norberg gick in till den näst sista deltävlingen som totaltvåa, 92 poäng efter ledande fransmannen Jean-Frederic Chapuis, Frankrike. Men det tog stopp redan i kvartsfinalheatet. Slagen av Sylvain Miaillier, Frankrike och tysken Paul Eckert hamnade "VÖN" utanför de åtta bästa och kan inte ta hem världscupen totalt.

Mer läsning

Annons