Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alshammar söker det lilla extra

En segerrik vinter ska få det perfekta slutet.
Therese Alshammar, 28, tar sats mot sitt sex år gamla världsrekord i kortbane-VM i Shanghai.
–  Jag behöver bara få till det där lilla extra, säger hon.

Annons
Det är en avslappnad, harmonisk och mycket solbränd Alshammar som TT träffar inför starten av kortbane-VM i Shanghai. Solbrännan kommer från ett månadslångt träningsläger i thailändska Phuket och det andra följer av en lyckad vinter med seger i världscupen som gav motsvarande 380 000 kronor i prispengar.
Och givetvis ett kvitto på att hon hållit en hög nivå under kortbanesäsongen.
Den avslappnade känslan ska med ner i poolen i mäktiga Qi Zhong stadium som temporärt gjorts om till simarena. Arenan i Shanghais utkanter rymmer 15 000 åskådare och de senaste Masters-slutspelen i tennis har avgjorts där.

Rekordsikte
Hittar Alshammar känslan är hon övertygad om att hon kan slå sitt världsrekord på 50 m fritt på 23,59, satt i kortbane-VM i Aten 2000. Det var Alshammars hittills bästa år i simkarriären med två individuella OS-silver, VM- och EM-titlar och världsrekord.
 Jag tycker jag har kommit upp i samma nivå de senaste åren men jag har inte hittat dagsformen med den där avslappnade känslan.
 Jag har höga krav på mig själv och det har gjort att jag simmat spänt för det mesta. Men det är svårt. När man går i och ska ta i riktigt ordentligt för att simma snabbt är det lätt att spänna sig. Men då tappar man frekvensen. Det är svårt att förklara, men man vill hitta en känsla ungefär som det ser ut när de bästa sprintrarna i friidrott springer och man ser deras avslappnade ansikten, säger hon.
Kraft och avslappning på samma gång alltså.

Fler tävlingar
Hon har tävlat mer i vinter än tidigare för att hitta känslan och det har gett resultat. Säsongsbästa på 50 m fritt är 24,32 och hon behöver kapa 73 hundradelar för att komma ned på sitt världsrekord.
Hon satsar hårt på kortbane-VM och prioriterar det högre än EM i lång bana i sommar.
 Jag tycker ett kortbane-VM är större. Nu kommer ju också australiskorna direkt från Samväldesspelen och är i väldigt bra form. Dessutom är det väldigt intressant med tanke på OS i Peking om två år. Det är en stor kulturskillnad mellan Asien och Europa men hittills har allt varit som det brukar vara vid stora mästerskap, säger hon.

Valde bort 100
Alshammar börjar VM med 50 m fjäril som avgörs torsdag-fredag och där hon tog brons på VM i lång bana i somras. Frisimmet avgörs lördag-söndag och på lördag väntar också lagkapp, 4x100 m fritt, för damerna. Däremot har hon valt bort 100 m fritt som kolliderar med fjärilsimmet. Det finns medaljchans för Alshammar i alla tre grenarna.
Och kanske ett världsrekord om hon kan kombinera kraft och avslappning.

Mer läsning

Annons