Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

America's Cup-båtarna klara för start i Öresund

Stämningen var avslappnad när de tolv rorsmännen radade upp sig inför kappseglingsstarten. Tolv ska så småningom bli två som ska mötas båt mot båt i America's Cup i Valencia 2007.
Öresund är redo för akt 6 och 7 i cupen som ska vaska fram en utmanare till försvararen Alinghi från Schweiz.

Annons
När startskottet går tio minuter över tolv på torsdagen kommer svensklaget Victory Challenge att möta Alinghi som hittills seglat snabbast av båtarna.
 Det blir pang på rödbetan direkt. Vi vet att Alinghi är ruskigt starkt men kan vi bara få ihop alla bitarna och göra rätt saker har vi alla möjligheter att slå dem, säger rorsmannen Magnus Holmberg till TT.
Efter en veckas träning på vattnet tycks de tolv rorsmännen vara överens om att tävlingen kommer att bjuda på omväxlande vind, vågor och strömmar. Segel har bytts ut och utrustning trimmats om för att matcha Öresund.
 Det är som att segla i en stor sjö, förklarar Fransesco de Angelis på italienska Luna Rossa.

Blöt premiär
Den senaste veckans högsommar tycks vara på väg bort. Bland seglarna sprider sig ryktet om att premiären kommer att bjuda på regn och starka vindar.
 Då blir det spektakulär och publikvänlig segling allt kan naturligtvis hända då, säger Holmberg.
Victory Challenge ligger fyra i utmanarserien och har satt sig i respekt hos sina motståndare efter sommarens tävling i Valencia. Framför allt är det svensklagets insats i fleetracingen, där alla möter alla samtidigt, som har imponerat. Victory Challenge skulle ha vunnit om inte en förtretlig vattenläcka resulterat i en diskvalificering.

Mysigt med hemmaplan
Men Magnus Holmberg myser bara av tanken av att få segla på hemmaplan och låter sig inte distraheras av trycket från konkurrenterna.
 Den största pressen kommer nog från oss själva men det går inte att leva på gamla meriter från i somras. Nu kavlar vi upp ärmarna och börjar från början, säger han.
En annan rorsman som känner sig hemma i Malmö är danske seglarkändisen Jesper Bank som styr tyska laget United Internet. Han hoppas att han har en fördel av att känna till sundet må så vara från andra sidan.
 Jag tror att det kommer att bli tätt och väldigt spännande att följa. Det skulle inte förvåna mig alls om allt kommer att avgöras under sista dagen, säger Bank.

Mer läsning

Annons