Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Amme" drömmer om EM

Reserv på i stort sett varje mästerskap sedan 1999. Om tre veckor börjar fotbolls-EM. Och kanske är det \"Ammes\" tur nu. — Jag tror aldrig jag har varit så bra som nu, säger Alnötjejen Anna-Maria Eriksson, 28.

Annons
Hon är den eviga reserven.
Tjejen som är med i landslaget hela säsongen, men som får vinka av sina lagkamrater när det drar ihop sig till mästerskap.
På sex år har hon i rak följd missat VM, OS, EM, VM och ännu ett OS.
Trots att hon varit med i diskussionerna varenda gång.
Patetiskt, eller hur? Det kan inte funnits någon svensk spelare som har varit med så mycket utan att få spela ett enda mästerskap, säger \"Amme\" och skrattar.
Hon tar det på största allvar.
Men samtidigt kan hon inte låta bli att le åt eländet.
Jag är inte sån som hoppar från Alnöbron bara för att jag inte kommer med. Så viktig är inte fotbollen för mig. Det finns de i landslaget som lever, äter och skiter fotboll, men sån är inte jag. Ändå vore det så oerhört kul att få vara med i EM, att äntligen få chansen, säger hon.
I dag tar Marika Domanski-Lyfors ut truppen till mästerskapet, som inleds den 6 juni. Anna-Maria Eriksson är en av kandidaterna till en mittbacksplats, en position som är mer öppen än på mycket länge.
Och som blev ännu mer intressant efter att Anna-Maria Eriksson gjort succé i senaste landskampen. Sverige höll nollan mot Holland, och \"Amme\" var säkerheten själv i mittförsvaret.
Och plötsligt tändes ett hopp.
Före den matchen kändes det som att det var uteslutet med en EM-biljett för mig. Nu vet jag inte längre. Förmodligen är det den bästa landslagssamlingen jag har gjort hittills, allt funkade perfekt, säger hon.
Ändå blev försäsongen i klubblaget Kolbotn en enda lång skadeperiod. \"Amme\" drog på sig en hjärnskakning i en träningsmatch, men fortsatte träna och spela matcher tills hon knappt kunde sova och började få problem med synen.
Man är ju dum i huvudet ibland. När jag såg suddigt två dagar i sträck förstod jag att något var fel, och läkaren beordrade mig tre veckors total vila. Jag är sämre tränad än på mycket länge, ändå känns det som att jag aldrig varit så bra fotbollsmässigt som nu, berättar Anna-Maria.
EM kan bli sista chansen för \"Amme\".
Nästa mästerskap spelas först 2007, samma år som Anna-Maria fyller 31.
Chansen finns väl att man fortfarande spelar då, men det känns ju rätt tveksamt. Det är nog sista chansen det här. Jag håller tummarna, säger hon.

Anna-Marias mästerskapsdebacle
VM 1999: Reserv på hemmaplan
OS 2000: Reserv på hemmaplan
EM 2001: Aktuell, men föll bort i sista gallringen
VM 2003: Given i truppen, men skadades före uttagningen
OS 2004: Reserv.
EM 2005: ?

Mer läsning

Annons