Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ån höll SM-klass – här skrivs simhistoria

/
  • Sundsvalls Stefan Andersson, till vänster i bild, var andre Masterssimmare i mål – men etta i sin åldersklass. Se där en tidig  lokal framgång i simsammanhang.

Det finns fortfarande människor som lever och påstår sig minnas de stora sim- och hoppgalorna i Selångersån några år in på 1920-talet. Men de är definitivt inte många och betydligt fler kan relatera till tider när det välkända vattenstråket gick under benämningen "Gucken river" ...
Nu är det nya tider, renare tider – och hux flux har Selångersån blivit SM-arena!

Annons

Senast Sundsvall arrangerade sim-SM, för tio år sedan, fanns inte långdistansarnas mästerskapsrace med på programmet.

Däremot hade den senaste stora motionsboomen börjat få fart. Med ökat intresse för löpning, cykling och skidåkning vintertid.

Sedan dess har detta bara ökat – och de senaste åren har allt fler börjat upptäcka simningen också. Och då pratar jag inte om gamla simmare, utan om nyfikna träningssugna Svenssons – redo att anmäla sig till crawlkurser och "vuxensim" på olika nivåer.

Några blir triatleter, andra kör sina olika sporterna för att klara den svenska klassikern.

Men Selångersån har avskräckt sundsvallarna.

Fjolårets deltävling i den lokala Sundsvallsklassikern fick flyttas till Sidsjön och i SM-planeringen var det meningen att öppet vatten-tävlingarna i de olika klasserna skulle avgöras litet längre ut i hamnbassängen.

Men kylan gjorde att det hela drogs inåt ån till – och ingen tycktes besviken över det. Tvärt om. Och nu borde det väl inte råda någon tvekan om att ån har alla möjligheter att bli en publikmagnet på nytt. Under framtida SM-arrangemang och framför allt när Sundsvallsklassikern ska avgöras.

Fråga Mastersgänget (veteraner eller oldboys och oldgirls) från Sundsvall om ni fortfarande tvivlar.

"Hur bra som helst", fastslog exempelvis Stefan Andersson, som var andre Masterssimmare att slå handen i den upphängda målplankan.

För även om det inte var fullknökat med publik på de publikvänliga broarna och längs åkanterna, var det ändå tillräckligt med folk på plats för att det skulle bli en härlig stämning och en kul inslag i stadsbilden, värdigt en SM-vecka. Ungefär som på simgalorna i Badhusparken på Arne Borgs tid ...

Genom simningarna i öppet vatten är också simningen i gång. Huvudsporten, som jag väljer att kalla den, under den här intensiva veckan.

Och under promenaden längs ån, från den ena aren till den andra, känns det nästan som om man förflyttats bakåt i tiden. Till det sena 1990- och tidigia 2000-talet. Men bara nästan.

Mikael E Rosén är ju numera förbundskapten för öppet vatten-landslaget, inte långtradare i SSS.

Lars Frölander är ju numera elitmotionär av SM-kaliber i Linköping, inte världsstjärna i SSS.

Hasse Bergqvist är ju numera arenachef på Himlabadet, inte landslagstränare och guldcoach i SSS.

Stefan Nystrand är numera tränare i Södertörn, inte VM-satsande svenskt guldhopp.

Och Ida Marko-Vargas, som vann sitt första seniorguld här som 13-åring 1998, har hunnit bli mamma. Men med ökad kvalitet på de kortare träningspassen har hon börjat snegla mot Rio. Åtminstone litet grand.

Mer läsning

Annons