Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Frisk hotad — slutar som domare

Hoten blev för många och för grova.
Anders Frisk fruktade till slut för sin egen säkerhet.
Därför slutar Sveriges mest kände fotbollsdomare med omedelbar verkan.
—  Det är rent ut sagt för jävligt att det ska få gå så här långt, säger domarbasen Bo Karlsson till TT.

Annons
Anders Frisk, 42, har inte gått att nå för en kommentar, men enligt uppgifter till TT har han den senaste tiden utsatts för en rad hot riktade mot sig själv och sin familj.
Vilka hoten kommer från, vad de innehåller och hur de riktats mot Frisk, vill Bo Karlsson, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarutskott, inte gå in på.
 Jag vill inte gå in på detaljer, det får Anders prata om. Men hoten har varit tillräckligt allvarliga och sedan ett tag har hans beslut att sluta växt fram. Vi har pratat med varandra och jag kan bekräfta att han slutar, säger Bo Karlsson.
Helt och hållet?
 Ja.
Med omedelbar verkan?
 Ja.

Skulle ha dömt i Tallinn
Tillsammans med de assisterande domarna Kenneth Petersson och Peter Ekström skulle Frisk ha dömt VM-kvalet mellan Estland och Slovakien i Tallinn den 26 mars.
Han var också påtänkt för någon av kvartsfinalerna i Champions League framöver.
Han hade flera år kvar som elitdomare.
Nu stannar han hemma i Mölndal.
Bo Karlsson var på fredagskvällen mycket upprörd över att förlora en toppdomare och att se en vän tvingas bort från sitt yrke på grund av rädsla.
 Det har nått sin gräns, vi hade Urs Meier som efter EM i somras bombarderades med mejl och nu har vi ett nytt fall på den här nivån. Nu får det vara slut, säger Karlsson.
Han är mycket kritisk mot främst ledare inom toppfotbollen som uppviglar spelare och supportrar mot domare.
 Tränare och ledare har mycket större krav på sig än spelare. Vi har ju det här senaste....Sådan ledare, sådant lag brukar jag säga.

Ansträngt med Chelsea
Bo Karlsson nämner inga namn men det är uppenbart att han menar Chelseas manager José Mourinho.
Det är också händelser som ägt rum i samband med att Frisk dömt Chelsea som, enligt TT:s uppgiftslämnare, ligger bakom att han nu slutar tvärt.
Chelsea och dess supportrar har haft ett horn i sidan till Frisk sedan han dömde returmatchen i kvartsfinalen i Champions League 2000. Chelsea vann den första matchen på Stamford Bridge med 31. På Camp Nou gick Barcelona vidare tack vare 51. Frisk dömde två straffar åt Barcelona och visade dessutom ut backen Celestine Babayaro.
När Frisk för några veckor sedan på nytt dömde lagen, nu i åttondelsfinalen, visade han ut Didier Drogba (två varningar) och väckte Mourinhos ilska.
Portugisen menade att Barcelonas manager Frank Rijkaard och Frisk haft ett samtal i halvtid, gjorde en stor affär av det hela och vägrade komma på den obligatoriska presskonferensen.
 Inga av de beslut Anders tog i den matchen var felaktiga. När han till och med gjort rätt blir det så här. Det är inte klokt, säger domarbasen Bo Karlsson.

Mer läsning

Annons