Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Svensson straffar gärna Sandviken

Ekvationen med ett stort bandymål och en liten målvakt talar emot.
Edsbyns Anders Svensson hoppas ändå på straffslag för Sandviken i bandyfinalen.
—  Jag har gott självförtroende när det blir straffar, säger Svensson inför årets viktigaste match.

Annons
Hans 175 centimeter känns kanske inte så hotfulla i det 210 centimeter höga målet. Men Edsbykeepern har ändå en tendens att göra sig riktigt stor på straffslag.
Fråga Hammarbys Patrik Sandell.
 Jag får kompensera med annat än storleken. Jag är ju rätt explosiv och har bra reflexer, det väger upp, säger Svensson.
Händelserna på Studenternas i fjol, då han med handen och hjälmen räddade två straffar från Sandell och vände den osannolika matchen till Edsbyns fördel, har stärkt självförtroendet.
Och det gör inget att tjata om den förra finalen. Han minns det så gärna.
 Den första var jag nära att greppa men lyckades inte hålla riktigt. Men jag tog den i alla fall. Den andra tog i hjälmen och sen kunde Patrik Rönnkvist göra 35. Efter det kom hela vinnarkänslan, berättar Svensson.

Känner övertaget
Han är redo för sin andra final och skulle Stefan "Pumpen" Andersson, straffskytt i Saik, åka fram för att slå en straff känner Svensson övertaget.
 Men jag har inte kartlagt enskilda spelare. Jag vet att Pumpen skjuter hårt men han har inte lagt någon straff på mig i år.
Samtidigt tonar han ner målvaktens betydelse på straffarna.
 Oftast är det bara att stå där. Stå mitt i målet och vara beredd, säger han.

Slår underifrån
Det är ju skönast att ge motståndarna pressen. Och det har hela laget kunnat göra, trots guldet i fjol.
 Det var inte så mycket snack om oss ändå. Det har varit bra för oss att kunna smyga lite i bakvattnet. Villa var ju favorit mot oss i semifinalen och då gick det ju bra, konstaterar målvakten och guldhjälten från 2004.
 Jag har visat att jag kan göra avgörande räddningar i en stor match, det är skönt att ha med sig. Det känns bättre att komma hit i år när man har en final avklarad.

Respekt för Muhrén
Fast motståndet är nytt. Och han har stor respekt för Sandviken, där självklart Magnus Muhrén är en spelare att se upp med.
 Han avgjorde mot oss sent i ett möte tidigare i år. Så jag får se till att ha koll på honom i slutet. Men de har ju världsspelare på alla positioner känns det som.
Anders Svensson är inne på sin tionde säsong i Edsbyn och har totalt vaktat målet i 18 år. Men sista åren har sett annorlunda ut.
Hallen på Ön har haft betydelse även för honom.
 Eftersom vi går på is tidigt så hinner man mer specialträning för målvakterna också. Men det betyder ju mest för laget som helhet. Vi har varit på is sedan slutet av augusti och nästa år blir det ännu lite tidigare, säger Svensson.
Men finalen spelar han gärna på Studenternas. Och en repris av fjolårsfinalen får det gärna bli.
Frågan är om någon Saikspelare vågar slå en eventuell straff på Svensson.

Mer läsning

Annons