Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra raka för Räikkönen

Om Fernando Alonso var vårens dominant kan Kimi Räikkönen bli sommarens i formel 1-cirkusen.
Finländaren tog sin andra raka seger när han vann glamorösa Monacos Grand Prix.
—  Det är naturligtvis något särskilt att vinna i Monaco. Vi har säkert en fin fest i dag, sade Räikkönen.

Annons
Finländaren startade från pole position för tredje tävlingen i rad och ledde från start till mål. Segermarginalen till tvåan Nick Heidfeld, Tyskland, Williams, var hela 13,877 sekunder, och trea blev australiern Mark Webber, också Williams.
Räikkönen var bara hotad vid ett tillfälle. Det var när säkerhetsbilen körde in på banan efter drygt 20 varv. Orsaken var att Minardis holländska förare Christijan Albers snurrade runt och blockerade banan. De övriga som var nära toppen hann göra depåstopp medan säkerhetsbilen var ute på banan, men Räikkönen och McLaren-stallet beslutade att fortsätta på banan.

Snabba varv
När säkerhetsbilen lämnade tävlingsområdet svarade Räikkönen med att göra snabba varvtider och han kunde behålla sin position under ett depåstopp också.
 Det var det mest avgörande stället i tävlingen. Jag var lite orolig när säkerhetsbilen kom in på banan för att vi inte gjorde ett depåstopp. Jag var inte alls säker på att vinna i dag men lyckligtvis var bilen tillräckligt snabb, konstaterade Räikkönen.
 Resten var sedan bara att köra, men jag fick vara aktsam om däcken så att inget skulle hända, tillade han.
Finländska formel 1-förare har nu firat seger tre gånger på Monacos anrika stadsbana. Keke Rosberg, världsmästare 1982, vann året efter sin mästartitel, och Mika Häkkinen, som vann VM 1998 och 1999, vann i Monaco år 1998.
 För två år sedan var det nära men då kom jag inte förbi (Juan Pablo) Montoya. Men nu gick det äntligen så jag är verkligen lycklig.

Tackade Williams
Räikkönen avancerade upp till andra plats i VM-tabellen och är 22 poäng efter ledande Fernando Alonso, Spanien, som kom fyra. Är det någon som ska stoppa Alonso från att bli historiens yngste F1-mästare så verkar det vara Räikkönen. Finländaren tackade också de två Williams-förarna för att de på slutet kunde passera Alonso och peta ned honom till fjärde plats.
 Det är svårt när man ska jaga poäng, så jag får tacka de två killarna för att de passerade honom. Det ser bättre ut nu, men det är fortfarande en lång säsong. Vi har nått dit (till toppen) och nu behöver vi fortsätta vinna lopp och se vad som händer. Nu känns det som att vi kan be snabba på alla typer av banor, sade Räikkönen.

Mer läsning

Annons