Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Andersson blir hjälptränare

Karriären är över för Andreas Andersson, 32. Under de 18 månader som är kvar på hans kontrakt med AIK kommer han att ingå i klubbens tränarstab.
—  Beslutet att lägga av var inte lätt att ta, men det känns samtidigt som jag fått en ny utmaning, säger Andersson.
Ekonomiskt kan det innebära att AIK får upp till nio miljoner i försäkringspengar.

Annons
Andreas Andersson värvades till AIK 1999 från Newcaste, dit han kom från Milan. Sina mest framgångsrika år hade han i IFK Göteborg där han vann både SM-guld och den allsvenska skytteligan 1996.
 Det var synd att jag inte fick vinna något stort med AIK, det grämer mig, men matcherna i Champions Leauge med AIK var riktiga höjdare, säger Andersson.
Andersson har de senaste åren haft problem med korsbandsskador. I matchen mellan AIK och IFK Göteborg 17 juli 2003 slet Andersson av det främre korsbandet och den skadan har aldrig läkt. Under årets säsong har Andersson spelat sex matcher för AIK och gjort två mål, men hans knä svullnar upp vid belastning. Totalt spelade Andreas Andersson 155 allsvenska matcher i karriären och gjorde 71 mål.
 Det var svårt att ta beslutet, men det känns också som det var ett riktigt beslut. Mitt knä kommer aldrig bli riktigt bra igen. Beslutet innebär att jag tappar en identitet men att jag samtidigt går in i något nytt och intressant, säger Andersson.
Redan 2004 gick Andersson de två första stegen i Fotbollsförbundets tränarkurs, så tankarna på en tränarkarriär fanns innan karriären definitivt var över.
 Tränarkursen var lärorik. Eftersom jag själv är offensivt lagd kommer jag nog att ha mest synpunkter och idéer på det offensiva spelet, säger Andersson.
När Andersson skrev på för AIK tecknades också en försäkring. Den kan ge allt mellan noll och nio miljoner kronor. AIK Fotboll, Andersson själv och de intressenter som gjorde värvningen möjlig ska dela på de pengar som faller ut på försäkringen.
 Vi vet inte alls hur mycket det blir, och inte när vi får besked i försäkringsfrågan heller. Innan dess är det omöjligt att spekulera i vad pengarna ska användas till. Det är inte alls säkert att de ska användas till att förstärka spelartruppen, kommenterar Johan Wibäck i AIK:s fotbollsstyrelse.

Mer läsning

Annons