Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Jakobsson återvänder till Helsingborg

Så har ännu ett svenskt utlandsproffs vänt hem till Allsvenskan. Det är förre landslagsbacken Andreas Jakobsson som återvänder till Helsingborg IF efter fem år i Tyskland, Danmark och England. —  Det är en tuffare spelare som kommer hem. Jag tar för mig mycket mer nu, säger Jakobsson till TT.

Annons
 Att det blev just Helsingborg har växt fram. Klubben har ett intressant lag på gång. Alla lag spelar för guld men en Royal League plats måste vara en målsättning, säger Jakobsson som kan göra debut redan på söndag mot Sundsvall.
Jakobsson, 32, lämnade Helsingborg för fem år sedan och blev proffs i tyska Hansa Rostock. Sommaren 2002 blev han Andreas Jakobsson med hela Sverige när han i VM-slutspelet utan respekt tog rutinerade men skadade Patrik Anderssons mittbacksplats och gjorde succé direkt.

Tidigare än väntat
Efter tre säsonger i Tyskland blev det ett år i Bröndby innan Southampton i Premier League fick hans underskrift på ett tvåårskontrakt. Men när Southampton åkte ur Premier League i våras blev en flytt aktuell.
Flera klubbar har varit intresserade av den säkre mittbacken.
 Det har mestadels varit klubbar i Sverige men också utomlands, vilka vill jag inte gå in på, säger Jakobsson som just nu planerar flytten till familjens nya hus i Svalöv.
 Vi har byggt ett hus som precis är klart så det passar perfekt. Annars var tanken att flytta hem först om ett år.
Inte långt från Svalöv ligger Landskrona där Jakobsson spelade fyra år i början på 90-talet. Men just nu är man bara tolva i Allsvenskan.
 Landskrona eller Helsingborg var ett tufft beslut men just nu har Helsingborg bättre förutsättningar att nå långt. Det finns nya unga spelare men också äldre rutinerade och jag hoppas kunna bidra en hel del.

Blivit tuffare
Innan flytten 2000 hann Jakobsson med 257 matcher i HIF och 13 mål. Senaste säsongen blev det 29 matcher och två mål i England.
De fem åren utomlands har tuffat till den 189 centimeter långe Jakobsson.
 Jag tar för mig mer nu. Det är något man lär sig som proffs. Nu tar jag mer ett steg framåt än bakåt, säger Jakobsson som har skrivit på för två och ett halvt år.
 Längre än så tittar jag inte just nu.
Något spel i landslaget blir det dock inte för Jakobsson.
 Nej jag har redan tidigare tackat nej och det beslutet står fast. Och det är ett beslut som känns väldigt bra.

Mer läsning

Annons