Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Lilja klar för Malmö

Andreas Lilja är tillbaka i svensk hockey — drygt två månader efter sexskandalen som skakade sporten.
Lilja spelar för Malmö i allsvenskan i höst.
—  Det som hände i vintras har vi lagt bakom oss, säger Malmös sportchef Peter Andersson.

Annons
Tillsammans med Kristian Huselius och Henrik Tallinder ställde Lilja i februari till med en av de största svenska hockeyskandalerna hittills.
Efter träningslandskampen mot Norge i Karlskoga gick de ut på en krog i Stockholm. Under natten tog de med sig en kvinna till spelarhotellet. De tre medgav senare i en intervju med TT att de hade sex med kvinnan.
Dagen efter, den 10 februari, gjordes en polisanmälan om våldtäkt och Huselius, Lilja och Tallinder hämtades av polis, hördes upplysningsvis och missade landskampen mot Tjeckien i Globen.
Två dagar senare stängde Svenska ishockeyförbundet av trion för spel i Tre Kronor under resten av säsongen.
Tallinder och Huselius sparkades från Linköpings HC medan Mora stängde av Lilja. Efter skandalen fick han kontrakt med Ambri-Piotta i Schweiz.

Förhandlat länge
Malmö och Lilja har förhandlat en längre tid. På tisdagen gick klubben ut med att Lilja skrivit på för nästa säsong. Han stannar i Malmö Redhawks även om NHL kommer igång i höst.
Sportchefen Peter Andersson säger till TT att Redhawks internt diskuterat om klubben kan lida skada av att, så relativt kort efter sexskandalen, kontraktera en av de inblandade spelarna.
 Men vi väljer att se framåt, säger Andersson.
Vilken aspekt lade ni vid hans inblandning i skandalen under Sweden Hockey Games?
 Det där har vi lagt bakom oss. Vi har pratat med Andreas länge om det här. Det var aldrig problem med Andreas när han var här. Han är en mycket duktig hockeyspelare och en bra kille även utanför banan.
 Det blev otroligt upphaussat i vintras och de är inte dömda för någonting. Vi ser framåt och hoppas att Andreas ska trivas här och hjälpa oss tillbaka.
Hur mår Lilja i dag efter det som hände?
 Det är inget som jag tänker gå in på med journalister hur Andreas mår. Frågor om sitt privatliv får han svara på själv. Vi har tagit hit Andreas som hockeyspelare.

Är inte i Sverige
När kommer han?
 Det vet jag inte. Det dröjer nog ett bra tag innan han kommer. Just nu är han utomlands av skattetekniska skäl.
Lilja spelade junior- och A-lagshockey för Malmö under tio år (1990-2000) innan han flyttade till NHL och Los Angeles Kings och Florida Panthers. Han var aktuell för Malmö redan inför den gångna säsongen men valde Mora.
 Det vi missade då, tar vi igen nu, säger Peter Andersson.
Landslagsbacken är förstås mer än välkommen. Malmö har drabbats hårt av spelarflykt efter raset ut ur elitserien.
 Andreas är en kille som vill vinna. Bra inställning. Rätt attityd till matcher och träning. Han kommer att bidra med allt.
I dagsläget är Lilja tredje back som skrivit kontrakt.
 Vi jobbar på ett par till och det hoppas det blir klart inom två veckor. Men det är en tuff marknad, konkurrensen är stentuff. Vi vill vara med och hugga på de bästa och det är inte alltid så lätt när man spelar i allsvenskan, säger Peter Andersson.
TT har försökt nå Andreas Lilja, utan att lyckas.

Mer läsning

Annons