Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anfallsstjärnorna visade formen i EM-genrepet

Skador och rehabilitering hade hållit dem isär sedan OS-förlusten mot Tyskland i augusti 2004.
På lördagen var Hanna Ljungberg och Victoria Svensson tillbaka i landslaget.
Tillsammans på topp — med ett formbesked som förbundskapten Marika Domanski-Lyfors längtat efter.

Annons
I lördagens EM-genrep mot Kanada (31) var det Svensson och Ljungberg som såg till att Domanski-Lyfors på presskonferensen kunde luta sig tillbaka och konstatera:
 Det här såg lovande ut.
Då hade hon precis klivit av Råsunda efter att ha sett Svensson i sin första landskamp för året och Ljungberg i sin tredje och förbundskaptenen gillade vad hon fick se:
Efter tolv minuter av första halvlek visade Ljungberg och Svensson ett första spår av det samspel som var så framgångsrikt under VM-succén 2003. På en utspark från Hedvig Lindahl gick Svensson upp högt och nickskarvade. Bakom henne löpte Ljungberg i luckan och lobbade in sitt första landskampsmål för året.Fyra minuter senare gjorde Svensson det mesta på egen hand snappade upp ett felpass, dribblade förbi målvakten Taryn Swiatek och rullade in 20 i det vidöppna målet.

Enkelt med Hanna
Målen var kvittot på att samspelet fortfarande fungerar. Men det fanns mer att ta fram när svenskorna efter matchen skulle sätta fingret på det mest positiva i EM-genrepet. I andra halvlek hade Svensson bland annat ett stolpskott. Och ett nytt friläge. Och en nick tätt över i bra läge. Och en assist till Malin Moströms 30-mål.
 Det kändes väldigt bra, konstaterade Svensson efteråt.
 Varje gång vi spelar så känns det så enkelt. Men det  ä r  ju enkelt att spela tillsammans med en världsstjärna som Hanna.
Fast det var ett tag sedan senast.

Inte sedan OS
Förra gången som Ljungberg och Svensson bildade anfallspar var i augusti 2004, i 01-förlusten mot Tyskland i OS-bronsmatchen. Därefter har skadorna satt stopp.
I Algarve Cup i mars saknades Svensson helt på grund av sin fotoperation, och Ljungberg åkte på en lårkaka redan i första matchen och fick följa resten av turneringen från sidan.
När sedan Svensson var på väg tillbaka fick hon en muskelbristning, och Ljungberg tackade nej till landskampen mot Holland den 3 maj med en lårskada.
Därför var EM-formen oklar. Men beskeden kom snabbt.
Som Marika Domanski-Lyfors konstaterade:
 De hittar varandra överallt.
Även för Sverige som helhet var EM-genrepet lovande. Kanada, som fick stryk av svenskorna med 12 i VM-semifinalen 2003, påminner med sin storlek och fysik om Danmark som Sverige möter i EM-premiären i Blackpool den 5 juni.
Kanada mötte just danskorna tidigare i veckan och vann med 43.
 Som jag ser det är Sverige ett bättre lag än Danmark, sade Kanadas norske förbundskapten Even Pellerud.

Mer läsning

Annons