Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Carin Olofsson vann i utklassningsstil

/

Anna Carin Olofsson utklassade den övriga världseliten. Den svenska skidskyttestjärnan vann sprinttävlingen i Osrblie med hela 53 sekunder till godo på tyska tvåan Kati Wilhelm. –  Det är bara att erkänna att Anna Carin är den största medaljfavoriten i OS, sade förbundskaptenen Staffan Eklund efter segern.

Annons
Anna Carin Olofsson imponerande från start till mål i det 7,5 kilometer långa sprintloppet. Hon var snabbast i de slovakiska spåren och gjorde inte ett enda misstag på skjutvallen.
 Det var en sådan där dag då allting klaffar - och då är hon så här bra, sade Staffan Eklund till SVT 24.
Olofsson utklassade allt motstånd. Hon hade kunde ha skjutit två bom och ändå vunnit. Nu skiljde 53,5 sekunder till tvåan Wilhelm och 1.10,3 till trean Lilija Jefremova från Ukraina.
 Man måste beundra Anna Carin. Jag är både tagen och glad. Jag hoppas att alla nu börjar förstå hur bra Anna Carin är, sammanfattade Eklund sina känslor.
Den övriga världseliten har redan förstått. Den 32-åriga svenskan, som den här säsongen har tagit steget från världselit till stjärna, är det stora samtalsämnet inom skidskyttecirkusen.
 Men hör ju vad tyskorna säger. De ser Anna Carin som den största medaljfavoriten i OS - och det är bara att erkänna att det är så, sade den svenske förbundskapten.
Men Eklund vill inte utlova att Anna Carin Olofsson i februari ska göra det Magdelena Forsberg aldrig lyckades med - att vinna ett OS-guld:
 Det viktigaste är att Anna Carin får arbetsro. Sedan får vi se om det räcker till medaljer i OS.
Sprintseger i Osrblie var Olofsson andra världscupvinst. Karriärens tredje kan komma redan på söndagen, då går svenskan nämligen ut i jättelik ledning i jaktstarten eftersom skidskyttarna tar med sig lördagens resultat. Olofsson har alltså 53,5 sekunder ned till Wilhelm i starten.
 Många kanske tycker det är skitbra att åka med en sådan stor ledning, det kan bli ensamt där framme, analyserade Eklund.
Låter ändå som ett angenämt problem.

Fakta: Anna Carin Olofsson
Född: 1 april 1973, i Sveg.
Bor: Lillhärdal, Härjedalen.
Tränare: Wolfgang Pichler.
Meriter: Två segrar i skidskyttevärldscupen - den första i Hochfilzen den 7 december, den andra i Osrblie på lördagen. VM-silver i Hochfilzen 2005, i masstarten över 12,5 kilometer.
Övrigt: OS-deltagare i längdåkning 2002 - med som bäst en 30:e plats på 15 km fristil.
Aktuell: Vann lördagens sprinttävling i Osrblie (7,5 km) med hela 53 sekunder till godo på tvåan Kati Wilhelm, Tyskland. Blir ett av de stora svenska medaljhoppen vid OS i Turin. (TT)

Mer läsning

Annons