Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lindberg glad över fjärdeplats på VM

Anna Lindberg överraskade många när hon sent på måndagen blev fyra på enmeterssvikten i VM i Montreal.
—  Det var så skönt att känna att jag kan tävla igen och göra tre bra serier, sade Lindberg som satte personligt rekord med sex poäng.

Annons
Lindberg slutade fyra på 288,87 och var nästan 37 poäng efter segrarinnan Blythe Hartley, världsmästarinnan från 2001 som slog till med fenomenala 325,65 inför hemmapubliken.
 Det måste vara den bästa poäng som någon har fått, sade Lindberg efter Hartleys uppvisning.
Två blev OS-tvåan på tremeterssvikten, kinesiskan Min Xia Wu som med sina 299,70 knappt slog trean, tyskan Heike Fischer, 299,46.
Tidigare var en sjätteplats i Barcelona 2003 Lindbergs bästa VM-resultat på den lägsta svikten. Anna Lindberg hade dock chansen att ta en VM-medalj. I semifinalen var hon näst bäst av de sex som gick till final.
 Men jag tänkte inte på medalj i dag, jag har bara njutit över att det gått så bra hela tiden, sade Anna Lindberg på telefon till TT.

Tvåa i semin
Redan i kvalet imponerade 23-åringen från Karlskoga med en fin femteplats på 262,98 poäng. I sin semifinal slutade hon sedan tvåa efter Hartley med 273,66. I finalen pendlade hon sedan mellan tredje och femteplats.
Inget av Lindbergs 15 hopp under måndagens tävlande innehöll någon stor miss.
 Nej, det var det som var så skönt, jag är så nöjd att jag var så jämn.
Anna Lindberg har de senaste åren haft problem med skador till exempel skadade hon ena knät när hon skulle cykla för några år sedan. Efter många fina resultat på EM, VM och OS från 1996 till 2001 så är sjätteplatsen på den låga svikten i VM 2003 det enda toppresultatet.
Fyra operationer på lika många år medverkade till att det bara blev en 19:e plats på OS i Aten förra året.
 Men nu kände jag att äntligen har alla förändringar jag gjort, alla träning jag lagt ner, nu har allt det gett resultat. Jag har verkligen kämpat mycket, sade Lindberg med en röst som flödade över av glädje vilket också mamma Ulrika Knape-Lindberg noterade.
 Det syntes så på hennes hoppning i dag att hon hade kul och det är det vi vill att hon ska ha. Och så har det inte varit de senaste åren, sade förbundskapten Ulrika Knape-Lindberg som också är Annas tränare.

Lång väntan
Fjärdeplatsen var Lindbergs nästa bästa resultat på ett stort mästerskap. Enda medaljerna är två EM-brons på tremeterssvikten från 1997 och 2000. På VM har det som bäst blivit en fjärdeplats på trean redan 1998.
Normalt är Anna Lindbergs starkast på tremeterssvikten så hennes insats på enmeterssvikten lovar gott inför fredagens hoppning på trean.
Kanske kommer då den första svenska simhoppsmedaljen på 30 år. Den senaste tog Ulrika Knape-Lindberg, ett brons i höga hopp i Cali, Colombia 1975.

Mer läsning

Annons