Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lindberg visar toppform inför VM

Kan det vara dags för simhopperskan Anna Lindberg, 23, att slå igenom på allvar även internationellt?
I helgens SM i Jönköping vann hon som vanligt de grenar hon ställde upp i överlägset, och om två veckor väntar VM i Montreal.
—  Det känns bättre och bättre, säger Lindberg.

Annons
I Sverige har Anna Lindberg ingen konkurrens. Helgens två triumfer på 1- och 3-meterssvikterna innebär att hon nu har 53 SM-guld. Men motivationen är det inget fel på.
  En sån här tävling är absolut viktig. Dels för att det är ett SM, men även som uppladdning inför VM. Det räcker inte att träna, man måste bli bra på att tävla också, säger Lindberg.
Anna slog igenom stort när hon som 14-åring tog en åttondeplats vid OS 1996. Fyra år senare kom hon femma på OS, men sedan dess har det inte gått så bra. Detta beror mycket på de ständiga skadorna, fyra operationer på fyra år har medfört att hon aldrig fått någon riktig kontinuitet i träningen. Senaste bakslaget var den svåra knäskada hon ådrog sig när hon cyklade förra året. Nu är hon dock helt skadefri, och formkurvan är stadigt på väg uppåt.
  Ibland har det känts väldigt tungt, jag har vetat precis hur jag ska träna men har inte kunnat. Jag har många gånger undrat om jag ska orka komma tillbaka en gång till, men nu känns det bara roligt.
På lördagen satte hon personligt rekord från 1-meterssvikten, och på söndagen gjorde hon ett bra resultat från 3 meter. Målet inför VM är finalplatser i båda grenarna, och medalj är inte omöjligt trots mycket tuff konkurrens.
  Fast den här gången är inte resultatet det viktigaste i VM. Oavsett hur det går så känner jag att jag är på rätt väg. Nu när jag äntligen fått vara skadefri och kunnat träna bra så är det viktigaste att få allt rätt i huvudet också, säger Anna Lindberg.
Sedan i höstas tränar hon styrka och spänst tillsammans med stavhopperskan Kirsten Belin under ledning av Ulf Karlsson, tidigare förbundskaptenen i friidrott.
  Anna hade redan tidigare bra styrka, men spänsten har hon utvecklat extremt mycket, och hon kan därmed göra högre hopp. Dessutom tror jag att det har varit väldigt positivt för henne med miljöombyte, säger Ulf Karlsson.
Bland herrarna var Mats Wiktorsson SM-tävlingarnas stora utropstecken. Wiktorsson tog två guld (3 meter samt Höga hopp), och blev tredje svensk någonsin att komma över 600 poäng från 3-meterssvikten när han vann på 612,15.

Mer läsning

Annons