Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda väg fram till British Open-starten för Jacobson

En plats i British Open på St Andrews är åtråvärd för alla golfare. Större finns inte och vägen dit kan vara lång och snårig.
I måndags morse fick Fredrik Jacobson veta att han var med i British Open. En lång jakt var över — när han minst anade det.

Annons
Fredrik Jacobson är högst rankad i världen av alla svenska golfare, 71:a. Men han var inte direktkvalificerad till prestigefyllda British Open på Old Course i St Andrews.
Det har påverkat hela hans vår och sommar.
 Jag försökte alla möjliga vägar, har spelat nio tävlingar på tio veckor plus två kval och trodde till slut att chansen var borta.
 Då, när jag tog det lugnt och sov ut för en gångs skull, gick det bättre. I måndags fick jag beskedet.
Jakten på biljetten till St Andrews startade långt tidigare, i USA. Fortsatte i Skottland. I kvaltävlingarna lyckades han inte ända fram. Men i torsdags morse, en vecka före start, fick han veta att han var fjärde reserv.
 Det är nytt, förut har de gjort reservlistan efter kvalen och inte efter världsrankingen.
Det blev hans lycka. När amerikanen Jay Haas lämnade återbud var saken klar. Om än i sista stund. Men Jacobson känner sig väl preparerad.
 När jag fick veta att jag var reserv, så fick jag offra lite semester och gjorde allt för att förbereda mig så bra som möjligt.
 Och jag har spelat banan säkert tjugo gånger, så för mig gäller det nu att spara energi efter allt spel och flängande. Jag tog ledigt i måndags, gick ut kvart över sex i går morse (tisdags) på en runda. I dag blir det ett lätt pass, min caddie har dessutom gått banan tre gånger, sade Jacobson innan han började träna på rangen.
Jacobson känner sig nöjd med sin golftillvaro igen. Även om förväntningarna efter hans strålande 2003 inte uppfyllts. Då tog han tre segrar på Europatouren, kom femma i US Open och sexa i British Open (Royal St George's).
Sedan dess har han bildat familj, han gifte sig med sin Erika 2003 och blev pappa till Alice förra året.
 Jag tror det har varit nyttigt för mig. Man har olika perioder i livet. Vi trivs jättebra nu när vi har flyttat (Florida) och fördelen med att spela på PGA-touren är att man kan vara ledig på sommaren och umgås med släkt och vänner. Förr var man jämt ledig i november-december, då alla andra jobbar.
 Och om man inte haft motgångar på banan uppskattar man inte när det går bra. Men jag är jättenöjd med mitt spel de senaste månaderna.
Den 30-årige Kungsbackasonen hade en trög inledning på 2005. Bland annat missade han cutten sex gånger i rad.
Men formen har infunnit sig. Han kom till Europa med en delad sjätteplats och en delad tiondeplats i bagaget från senvåren och blev delad 14:e man i Scottish Open förra veckan. Uppsvinget på sistone har inneburit att han slipper tävla i sommar för att säkra tourkortet i USA.
Så semester blir det efter British Open. Och det digra programmet har i alla fall fört med sig att han hittat rätt igen.
 Jag fick gå tillbaka till basics i våras och sätta upp egna små mål, jag satte inte upp några resultatmålsättningar.
 Det har funkat bra, även om jag har varit trött emellanåt. Nu har jag fått ordning på spelet igen.
Jacobson är en av åtta svenskar som finns med på första ronden på torsdagen. Han får visa vad han går för direkt. Han går ut i samma boll som 2003 års vinnare Ben Curtis och den blivande Ryder Cup-kaptenen Ian Woosnam.

Mer läsning

Annons