Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen medalj för Finland

Det var kvällen då Tommi Evilä hoppade rakt in i själen hos ett helt folk.
Längdhopparen fick en bronsmedalj — Finland en frälsare.
—  Om jag bara får vara frisk så kan det här bära ännu längre, sade en euforisk Evilä efteråt.

Annons
Det var en makalös längdtävling från början till slut. Amerikansk storfavoriten Dwight Phillips avgjorde direkt genom att nå personrekordet 8,60.
Tommi Evilä stod däremot på två övertramp inför den tredje omgången och behövde göra 8,07 för att ens få hoppa de tre avslutande hoppen.
Men med hela Olympiastadions stöd flög finländaren 8,16 meter, bara två centimeter från det finländska rekord han satte i fredagens kval.
I den nästa sist omgången behövde Evilä göra 8,24 för att nå en medalj. Med vinden i ryggen (2,9) och en orkanartad stryka i bifallet så hoppade publikfavoriten precis som långt som det behövdes, och en centimeter därtill, 8,25.
Hela arenan höll sedan andan när fransmannen Salim Sdiri var den ende kvar som kunde hota Eviläs brons. Sdiri gjorde sitt längsta hopp i tävlingen, men efter en mödosamt lång mätningsprocess stod det klart att det fattades fyra centimeter för fransmannen.
Finland fick sin medalj, Evilä sitt brons och Helsingfors-VM en oväntad frälsare.
Efter Tero Pitkämäkis fiaskoartade fjärdeplats i spjut hade Finland nästan slutat hoppats på en medalj i hemma-VM i Helsingfors så när Sdiris siffror blinkade på storbildsskärmen fram fick hela stadion glädjefnatt.
Inklusive Evilä.
Den 25-årige spexaren och showmannen bugade och bsockade för publiken som skanderade "Tommi, Tommi, Tommi". I sitt extralånga ärevarv bar han den finländska flaggan som Stålmannen bär sin mantel, och när han viftade med armarna fick han hela stadion att vråla "Evi, Evi, Evi".
 När jag kom hit till Helsingfors trodde jag att jag skulle kunna ta en medalj och det känns fantastiskt att ha lyckats med det, sade Evilä, som tränas av sin far Juhani.
 Men jag och min far är bara i början av vår resa. I dag räckte det till tredje plats i framtiden kan det ta oss ännu längre.
Den här lördagskvällen var den superhjälte han uppträdde som. I en av världsmästerskapets mest högklassiga finaler hade en otippade finländare överträffat sig själv. Bakom suveräne Phillips var totalt sex man över 8,20. Ignisious Gaisah från Ghana belade silverplatsen med nya nationsrekordet 8,34.
Eviläs brons var den första friidrottsmedalj som Finland tog i ett stort internationellt mästerskap sedan EM i München 2002.
Men Tommi Evilä vann inte bara ett brons.
Han hoppade rakt in i alla finländares hjärtan.

Mer läsning

Annons