Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen VM-guld för Radcliffe

Snabbast runt ett maraton var hon sedan länge.
Nu fick hon äntligen VM-guldet också.
Paula Radcliffe, 31, hade full kontroll på Helsingfors gator.

Annons
Annat var det för ett år sedan, på Atens stekheta asfalt. Där fastnade brittiskan, kollapsade och fick svidande kritik för att hon ödslat kraften på 10 000 meter tidigare under OS.
Ett år senare brände hon inte krutet på milen. Det fanns gott om krafter kvar i benen. Och den här gången var det som att springa hemma.
Runt 16 grader varmt, duggregn ett väder som passade Radcliffe perfekt och hon dominerade från början till slut.
Sakta men säkert malde hon ner konkurrenterna som inte orkade hänga med i tempot. Tiden 2.20,57 var visserligen mer än fem minuter över världsrekordet hon satte i London för två år sedan, men räckte gott och väl till nytt mästerskapsrekord.
Paula Radcliffes seger blev så mycket större av att hon på mästerskapets sista dag också gav Storbritannien dess första guld, dessutom det första brittiska maratonguldet i VM och OS.
 Det var tuff därute, men jag njöt en hel del också. Förra året hade jag många problem, men den här säsongen såg jag till att jag kom till Helsingfors vid god hälsa och koncentrerade mig på vad jag ville uppnå.
 Vid den sista vätskekontrollen sade någon till mig att jag ledde med 50 sekunder och bara skulle ha roligt. Ett stort tack till den finländska publiken som stödde mig genom hela loppet, säger Radcliffe.
Kenyanskan Catherine Ndereba tog silver och var dryga minuten efter, rumänskan Constantina Tomescu brons.

Mer läsning

Annons