Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är även framtiden gyllene för Frölunda?

— Ni söker klubbdirektör Mats Ahdrian?
Växeltelefonisten är vänlig men lätt stressad.
—  Går det bra att återkomma? Han är upptagen.
Kontrakt ska skrivas, fortsatta planer ska dras — och Henrik Lundqvists framtid diskuteras.

Annons
På ett kontor på Frölundas kansli sitter svenska hockeymästarnas klubbdirektör och försöker att strukturera upp sitt arbete. Det är dagen efter SM-guldet och världen som Frölunda kände den är i kaos.
Alla ringer, alla vill gratulera, alla vill prata ishockey och historia och framtid och...
...Mats Ahdrian vill bara njuta.
Njuta, men också ta tag i det arbete som måste klaras av för att Frölunda ska fortsätta att vara en gigant i svensk ishockey.

Förlängda kontrakt
Mindre än ett dygn efter guldkvällen har Ahdrian inte hunnit mycket mer än att fundera över den närmaste framtiden, än mindre spikat läget inför nästa säsong. Men arbetet är påbörjat.
Under slutspelets gång har Ahdrian och sportsligt ansvarige Christer Kellgren skrivit nya kontrakt med guldhjälten Niklas Andersson (tre år), finländska backarna Antti-Jussi Niemi (två år) och Arto Tukio (två år), och schweizaren Martin Plüss (ett år).
När det gäller NHL-importerna Daniel Alfredsson, Samuel Påhlsson, Per-Johan Axelsson, Christian Bäckman och Sami Salo kan Frölunda bara avvakta vad som händer i Nordamerika. Om lockouten blåses av kommer alla att försvinna.
Bland övriga spelare är mycket redan klart. Utöver proffsfemman har bara tre spelare i guldlaget kontrakt som går ut under våren. Två forwards, Jari Tolsa och Jens Karlsson, och så den mest betydelsefulle av dem alla:
 Henrik Lundqvist vill vi självklart göra allt för att ha kvar, säger Ahdrian till TT.
Men beslutet är Lundqvists eget.

Viktig fråga
Efter två SM-guld och fyra elitseriesäsonger är Lundqvist etablerad och het för utlandet. New York Rangers, som draftade honom för fem år sedan, vill att han kommer till Nordamerika redan i höst oavsett NHL-spel eller inte.
Lundqvist själv säger att han är redo:
 Det är ju klart att jag gärna skulle vilja ta chansen om de verkligen vill ha mig. Men jag vet faktiskt inte vad som kommer att hända, det får visa sig så småningom.
Frölunda har redan börjat titta på alternativ om Lundqvist försvinner.
Ett namn som förekommit i tidningsspekulationer är förre AIK-målvakten Tim Thomas. Amerikanen utsågs i år till bäste spelaren i finländska ligan, med Jokerit.
 Thomas är inte hetare än någon annan, hävdar Mats Ahdrian.
 Vi har naturligtvis en del spelare vi tittar på, men vi har inte haft några diskussioner men någon målvakt över huvud taget. Först och främst vill vi se vad som händer med Henke.
 Vi vet att målvaktsfrågan är viktig.

Mer läsning

Annons