Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre blir hemma för Nyberg

/

– i dag tävlar den alpina stjärnan i sin nya hemort I dag kan han vinna storslalomcupen för första gången – i Åre. Om ett år avslutar han karriären med VM – i Åre. Nu väljer dessutom Fredrik Nyberg, 37 år till veckan, att bosätta sig – i Åre.

Annons
För nästan 13 år sedan slutade Fredrik Nyberg fyra i världscupstorslalomen i Åre, med profiler som Kjetil Andre Aamodt, Alberto Tomba och Marc Girardelli före sig.
Sedan dess har jag aldrig kört världscup här, eftersom jag var skadad 2001 när det var världscupavslutningarna här. Jag har kört nåt SM och någon FIS-tävling men mer är det inte, säger Nyberg när han blickar ut över Åre.
\"Sveriges alper\" känns ändå som hemma.
Jag gick på skidgymnasiet i Järpen, men det är ju evigheter sedan nu, säger Nyberg och skrattar.
Sedan bodde jag ju i Östersund för cirka tio år sedan. Men efter det har jag ju bott i Italien, Stockholm och i Österrike, så jag har inte varit här så mycket som man kan tro.
Nu kommer Åre gå rakt in i Sundsvallskillens hjärta på flera sätt:
1) I dag kör han årets sista storslalomtävling och för första gången i karriären kan Nyberg vinna storslalomcupen. Han är trea just nu, 27 poäng efter ledande Benjamin Raich.
Jag har aldrig varit bland de tre bästa i storslalomcupen och det är kul att chans finns att vinna den. Att jag ligger trea just nu beror på att jag har varit så stabil.
1994 ledde jag inför det andra åket i den sista tävlingen. Hade jag vunnit där hade jag vunnit storslalomcupen, men jag körde ur och slutade fyra.
2) Den 14 februari nästa år i Åre avslutar han sin framgångsrika karriär i samband med herrarnas storslalom i VM.
Jag var ju less för två år sedan och visste inte hur jag skulle göra. Men när jag bestämde mig att fortsätta så satte jag upp VM som det stora, slutgiltiga målet.
3) Familjen Nyberg har bestämt sig för att flytta till Åre. Därmed står det klart att en av Medelpads största idrottsstjärnor genom tiderna inte kommer att bosätta sig i Sundsvall.
Det var först bara flytt till Sundsvall eller Stockholm som gällde efter att jag slutat. Men förra vintern träffade vi några bekanta som ställt sig i kö för en tomt i Åre och då gjorde vi det också, berättar Nyberg.
Nu har familjen Nyberg sambon Gabrielle och de två döttrarna köpt tomt i Hårbörsta, Björnänge fyra kilometer utanför Åre centrum.
Vi gillar ju skidåkningen och fjäll och här i Åre kommer jag också att ha en bra anknytning till skidåkningen även efter att jag har slutat, säger Nyberg, som inte riktigt vet när husbygget kommer i gång.
Kopplingen till Sundsvall kommer dock alltid att finnas kvar med brorsan Niklas och föräldrarna boende i stan.
I dag finns alla på plats vid målfållan och hoppas få se Fredrik Nyberg fortsätta visa storform.
7-7-12-4-2-4-2 är hans resultatrad i vinter i världscupen plus femteplatsen i OS.
Alltså fem raka race som slutat med topp fem-placering.
Allt känns jättebra och gör jag som jag har gjort på slutet så är jag ju inte sämre än femma i alla fall. Jag kan ju inte heller bli sämre än femma i storslalomcupen, säger Nyberg och ler.
Han blickar återigen utöver Åres centrum med backarna i bakgrunden.
Det här är Fredrik Nybergs nya hem där han ska bli en vinnare både i dag och om cirka ett år.

Fakta
Fredrik Nybergs meriter
7 världscupsegrar (den senaste 20 december 2001 i Kranjska Gora).
23 pallplatser i världscupen (den senaste 5 mars 2005 i Yongpyong, tvåa).
Trea i storslalomcupen inför dagens avslutning, 27 poäng efter ledande Benjamin Raich.
OS-femma i storslalom 2006, OS-sjua i störtlopp 2002.
VM-fyra i storslalom 1999, VM-sjua i storslalom 1996.Mer läsning

Annons