Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenakraven kan bli idrottens död

Annons

Norrporten Arena rustas upp ytterligare för att godkännas för att användas i Superettan, Allsvenskan och på internationell nivå. Inte Champions League, men väl som kvalarena till Europa League – som i fjol, då Gefle IF använde sin reservarena i Sundsvall när Strömvallen inte klarade kraven. Norrporten var inte hundraprocentig då, men dög efter dispens. Efter årets sommaruppehåll finns inga hinder alls.

Bra för fotbollen i Norrlands huvudstad, med ständigt elitsatsande GIF Sundsvall, förstås.

Men hur bra är det för idrotten i stort, när förbundens kravlistor blir allt längre och kostar skattebetalarna – det vill säga, du och jag – allt större pengar? För fotbollen är ju långt i från ensamt om att kräva ditt och datt för att en klubb ska kunna bedriva sin verksamhet i en anläggning som ytterst sällan ägs av någon annan än kommunen.

Så är det i Sundsvall och så är det nästa över allt!

Vid sidan av Norrporten Arena ökar trycket för varje dag som går på kommunen, att den så kallade "sporthallsfrågan" löses, där ord övergår till handling.

Och då har vi plötsligt ett delikat golvproblem att lösa, då det idealiska underlaget för basket och innebandy är långt i från det samma ...

Nu tror jag både Sundsvall Dragons och Granlo BK kommer att acceptera den lösning som till slut klubbas och drivs igenom, men det blir inte utan "meck" och kompromissvilja – från alla håll och kanter.

För den tvåfaldiga svenska mästarklubben Dragons i världsidrotten basket kan jag tänka mig att en ny arena, där det inte regnar in när vädret är sånt, är en ren nödvändighet för att leva vidare som maktfaktor i svensk basket och kanske prova på spel i någon av de olika europacuperna igen. För Granlo handlar det om att kunna etablera sig som svenskt elitlag.

Jag sätter inte den ena före den andra, men kan inte låta bli att tycka att innebandykraven i stort rimmar mer illa än basketens.

Och då ser jag inte bara till eliten.

Ta Njurundas innebandystolthet, Klockarberget, som exempel. De håller till i Njurundahallen, som är stor, hyfsat fräsch och fin.

Men den håller inte måttet, egentligen. Så Klockarberget måste söka dispens för någon meter hit och dit.

Horribelt, om man ser till innebandyns status i världen.

Sverige dominerar tillsammans med Finland och Schweiz.

Då borde också direktiven från internationellt håll, via det svenska förbundet, och ner i myllan vara därefter.

Sundsvall kommer att fixa arenakraven. Men inte utanför stan. Och en hel rad små, fattiga inlandskommuner gör det inte alls.

Mer läsning

Annons