Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenor kan stoppa toppklubbar från spel i Royal League

Två allsvenska premiärmatcher är redan inställda och framflyttade.
Nu kan lagen utan uppvärmningsbara planer även bli utan Royal League-platser.
–  Det kan mycket väl bli ett sådant beslut, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (SEF).

Annons
Både Örjans Vall och Fredriksskans är ospelbara. Halmstads premiär mot Elfsborg den 2 april är flyttade till den 20 april, och Kalmars öppningsmatch mot Djurgården den 3 april är också senarelagd till samma datum.
Svenska fotbollsförbundet har godkänt flyttarna, trots att det står i elitlicensen att alla lag i allsvenskan ska ha planerna i speldugligt skick.
Tommy Theorin vill nu se krafttag för att få planer som också klarar en vinterliknande vår.
 Vi kommer att ta upp frågan under vårt årsmöte på fredag, säger Theorin till TT.
Theorin, som också är drivande i den nordiska satsningen Royal League, avslöjar att det kan komma att krävas mer av klubbarna som till hösten vill kämpa om titeln Nordens bästa lag.

Kan tvingas ha markvärme
 Vi kan skriva in att alla lag som spelar i Royal League måste ha markvärme under sina planer.
TT: Så Halmstad och Kalmar kanske inte får spela i Royal League även om de skulle sluta bland de fyra bästa i årets allsvenska?
 Så kan det bli. Men de har ju sommarmånaderna på sig för att se över situationen. Det är ju ett utmärkt tillfälle nu när vi har ett så långt uppehåll för VM, säger Theorin. SEF:s generalsekreterare får stöd av Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell:
 Den förening som inte kan spela på sin hemmaplan under rimliga omständigheter ska kanske inte kan vara med i Royal League. Min utgångspunkt är att de fyra bästa lagen från varje land ska vara med, men det går inte att ha lag som åker 20 mil för att spela på konstgräs, säger Lagrell.
Lagrell hoppas att det hotet blir en blåslampa för föreningarna att förbättra sina arenor under sommaren, för Royal League är viktigt för klubbarna. Under tisdagens upptaktsträff i Borås ansåg 94 procent av fotbollsfolket och medierepresentanterna på plats att Royal League var en bra turnering för svenska spelare att skaffa sig internationell erfarenhet.

Kan bestraffas
Lagrell är heller inte främmande för att markvärme kan krävas för att få elitlicens i framtiden.
 Ett förbund får inte skriva in oförnuftiga krav, men jag vill självklart att man förbättrar arenorna.
De klubbar som i år inte fått fram speldugliga planer kommer med all sannolikhet inte att bestraffas för det:
 Det måste finnas en rimlig avvägning av vad vid skriver in i ett avtal och vad som är force majeure. Efter en vår som den här måste man ha en viss förståelse för att det inte går.

Mer läsning

Annons