Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aruhn främst av sensationella svenskor

Hon har besegrat både anorexi och personliga tragedier.
Nu är Lena Aruhn på väg att vinna Europacupen åt Sverige.
—  Det känns helt underbart, säger den 35-åriga veteranen som vann både 400 meter och den korta stafetten.

Annons
Lena Aruhn var en av gång landets största sprintlöften och gjorde 8,37 på 60 meter redan som tolvåring. Men 15 år gammal slutade hon med friidrott.
 Jag fick anorexi, berättar Lena.
 Jag var sjuk i sex, sju år, och åt lagad mat första gången efter sjukdomen först 1997.
Långsamt kom hon tillbaka in i friidrotten och började satsa på allvar igen 2002, men så kom nästa livskris.
 2003 var ett tufft år. Det var många av mina nära och kära som dog, bland annat av cancer, berättar hon.
Men Lena har hela tiden kommit tillbaka. Stockholmstjejen, som tidigare hette Udd, tävlar numera för Umeå och trots att hon enligt friidrottens regler får tävla i veteranklassen går hon mot sin bästa säsong.

En tiondel från VM
Det visade Aruhn med en imponerade dubbelseger i Europacupen på lördagen. Publiken på Gavlestadion i Gävle skrek fram henne till vinst på 400 meter trots en svår löpning på en ytterbana. Segertiden 52,40 var årsbästa med marginal och bara åtta hundradelar från det tre år gamla personliga rekordet. Aruhn är nu nära att få åka med till VM.
 Ja, det är bara en tiondel kvar till B-gränsen, säger hon och ler stort.
Aruhn avslutade lördagen med att föra Sverige till överlägsen seger på stafett 4 x 100 meter. Aruhn vikarierade för Susanna Kallur som var på sin bästa kompis bröllop och gjorde det med den äran på slutsträckan. Laget med Emma Rienas, Carolina Klüft, Jenny Kallur och Lena Aruhn vann på fina tiden 44,09.
 Jag vill gärna vara med i det laget i VM också. Jag har faktiskt sänkt mitt personbästa på 100 meter med tre tiondelar i år, säger Aruhn, som klockats för 11,58.
 Vi kommer att få ett riktigt vasst lag till VM. De snabbaste ska springa och Lena är värd att få en chans, säger Carolina Klüft.

Två poäng före Spanien
Även Kajsa Bergqvist tyckte att Aruhn var lördagens behållning.
 Det var verkligen häftigt att se henne på 400 meter, tyckte Kajsa, som själv är tävlingssugen inför söndagen då Sverige sensationellt leder damtävlingen med två poäng till godo på storfavoriten Spanien.
 Jag trodde att vi skulle kämpa om en tredje- eller fjärdeplats, men nu ser det faktiskt ut som om vi kan vinna det här. Det är jäkligt inspirerande. Min svåraste motståndare är spanjorskan Ruth Beitia, så jag vill gärna försöka slå henne och dra mitt strå till stacken, säger Kajsa.
Under söndagen släpper Sverige också ut andra storstjärnor som Susanna Kallur på 100 meter häck och Carolina Klüft i längd.
 Vi är bättre under den andra dagen. Och jag är också övertygade om att tjejerna vinner den långa stafetten, säger förbundskaptenen Thomas Engdahl.
I det laget springer nämligen både Carolina Klüft och Lena Aruhn.

Mer läsning

Annons