Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assyriska utan poäng i allsvenska debuten

Allsvenskans nya svänggäng — Assyriska Föreningen.
Utspelat länge, ändå nära en historisk poäng.
Men Hammarby vann premiären med 2—1 (2—0) på Råsunda.

Annons
Efter kvalbesvikelsen mot Örgryte i höstas; tokglädjen dagen efter när licensnämnden dömde ut Örebro; ångesten och ovissheten som passiv åskådare under rättsprocessen; utandningen till sist och de senaste månadernas nykomlingsromantik, träffade verkligheten Assyriska som en tung slägga.
Den verklighet som heter allsvenskan.
Och det allra första mötet med den gjorde ont.
Den med sinne för att se tecken, anade nog redan innan den historiska avsparken på Råsunda vartåt det skulle barka. Den jättelika banderollen med klubbmärket trasslade in sig i linorna.
En annan mäktig flagga lade sig som ett täcke över delar av fyrverkerierna.

Överkörda före pausen
Sanningen var att Assyriska kördes över, manglades i den första halvleken.
Hammarby mjukade upp med att rada upp hörnor den första kvarten.
Sedan kom m å l e t.
Ett av få av sorten det brukar bjudas på under en lång säsong. Jeffrey Aubynn, Hammarbys smarta köp från danska Århus, drog till från 25 meter.
Bollen lyfte samtidigt som den accelererade och tappade inte fart förrän den borrade sig in i krysset bakom Erland Hellström.

Något för Galan?
Det kan stå sig som allsvenskans vackraste mål hela vägen till höstens Fotbollsgala.
 Deras första mål var snyggt. Men jag tyckte att de hade lite tur också i första halvlek, de fick bra utdelning på sina chanser, sade Assyriskas tränare Jose Morais till Canal plus.
Trängseln är redan stor på landslagets mittfält, men Aubynn ställde sig med tisdagens uppvisning åter i kön. Fyra landskamper och det är ett bra tag sedan den fjärde kan bli fler.
Aubynn var motorn i Hammarbys offensiv, ständigt i rörelse på sin vänsterkant och mannen bakom 02 sex minuter efter det läckra ledningsmålet.
Vänsterinlägget smet förbi Hellström, nickades ut av Stefan Batan till Petter Furuseth Olsen. En distinkt vristträff och matchen var avgjord?
Inte.

Hamzo gav hopp
Ivan Isakovic serverade Dani Hamzo i djupled, Ante Covic reagerade sent, missade utrusningen, Hamzo gled förbi och placerade 12 i öppet mål.
Hammarby bjöd in Assyriska tackade ja. Och Bajentränaren Anders Linderoth studsade av ilska.
 Vi spelade stabilt i första och var klart överlägsna. Vi sade att vi skulle fortsätta att vara aggressiva i andra men det blev precis tvärtom. Tyvärr, sade Hammarbys tränare Anders Linderoth.
Petter Andersson, landslagsresenär till Kalifornien i vintras och stort löfte, hade en premiär av det sämre slaget. Erik Johansson kom in.
Hammarbys okoncentration och lättja blev kortvarig. Snart var dominansen lika påtaglig som före paus och Assyriskas temperament testades.
Kabba Samura klarade inte sitt. Först en varning för att han ställde sig för nära en frispark sedan en till och rött kort för tacklingen på Aubynn.
 Utvisningen är ingenting jag vill kommentera, sade Morais.
Där Hammarby borde ha utnyttjat överläget, rullat runt och letrat efter lägen, sjönk laget istället tillbaka, gav Assyriska initiativet och det höll på att straffa sig.
Med en man mindre tog Assyriska över och var inte långt från kvitteringen.
Linderoth studsade ännu mer.
José Morais fick hopp. Assyriska kan, trots allt. Men släng bort blygseln i tid till söndagens bortamatch mot IFK Göteborg.

Mer läsning

Annons