Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australiens största match någonsin stundar

/

För Sverige är det roliga slut.
För andra har det precis börjat – som för Tim, Dave, Katy och Penny.
– Det här är otroligt stort för hela Australien, säger de i kör.

Annons
Tim Clark, Dave Pentecost, Katy Comerford och Penny Comerford är alla långt, långt hemifrån.
Dave och Tim, från Melbourne, är på resa i Europa och hälsar på vänner i Sundsvall. Katy är från Sidney, men bor här sedan nio månader och hennes syster Penny är på besök.
Alla har de en sak gemensamt, deras Australien spelar sin viktigaste fotbollsmatch i historien när de i dag möter Italien i åttondelen.
Klart man skulle vilja vara hemma nu. Men man blir ännu mer patriotisk när man är här i stället, man blir så otroligt stolt, säger Tim.
Förra gången det begav sig för Australien var de inte ens påtänkta. Då, 1974, tog landet sin första VM-poäng efter 0 0 mot Chile, men annars fanns inte mycket att glädjas åt.
Förlust mot Västtyskland med 3 0 och förlust mot Östtyskland med 2 0 och därmed respass ur turneringen efter gruppspelet.
Nu är läget annorlunda.
Vi hade inte väntat oss något innan turneringen, men efter Japanmatchen började man hoppas. Nu är vi i åttondelsfinal och allt kan hända, säger Dave.
Guus Hiddink (tränaren) tog Sydkorea till semi i VM 2002. Vi är lika bra, varför skulle inte vi kunna gå ännu längre, säger Tim.
Och även om vi inte slår Italien kommer spelarna att bli hyllade som hjältar, säger Katy.
Bara att ha tagit sig till åttondelsfinal i fotbolls-VM är en framgång för det stora landet i öst. Här är andra sporter som rugby och cricket större ur ett historisk perspektiv. Men fotbollen är på frammarsch, och VM har fått australiensarna att förstå hur stort det är.
Alla är uppe mitt i natten och kollar när de spelar, på Federation Square i Melbourne tittar 15000 på varje match de har spelat, säger Tim.
Fotbollen växer hela tiden, och VM kommer få folk att bli ännu mer intresserade, säger Penny.
En spelare som Harry Kewell är vårt ansikte i Europa. När det inte är VM är han en australisk stjärna i Liverpool, han är "the aussie", säger Kate.
Men i VM är Australien ett lag där alla är lika viktiga, och folket står enade.
Historien som brittisk koloni har satt sina spår och på läktarna sjungs sången "Waltzing Matilda" som en hyllning till sitt lag, inte nationalsången.
I nationalsången nämns den brittiska drottningen, Waltzing Matilda handlar om en bushman som stjäl ett får och rymmer från polisen. Den är 100 procent australisk och handlar om vår kamp mot britterna, säger Tim.
I morgon står kampen mot italien, men hur det än går är en sak säker.
Australien är redan vinnare.

Mer läsning

Annons