Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Av 73 matcher spelas det hetaste kvalet i Istanbul

Totalt ska 73 VM-kvalmatcher spelas runt om i världen under de närmaste dygnen.
Mötet mellan ärkerivalerna Turkiet och Grekland är helgens mest laddade möte, då Europas främsta lag ställs mot världens tredje bästa fotbollsnation.

Annons
Fejden är minst lika gammal som sägnen om den trojanska hästen och fotbollsmatcher mellan länderna har alltid varit prestigefyllda. Men få gånger har matcherna varit av sådan vikt som lördagens. Då Andrej Sjevtjenkos Ukraina fått ett försprång i kvalgrupp nummer två så ser Grekland och Turkiet att få kämpa om den åtråvärda andraplatsen.
 Vi måste göra extra bra insatser i matcherna mot Turkiet och Ukraina för att ta så många poäng som möjligt och behålla andraplatsen, säger Grekland förbundskapten Otto Rehhagel, vars europeiska mästarlag möter Turkiet i Istanbul på lördag och Ukraina i Aten på onsdag.

Förlust inget alternativ
Turkiets förbundskapten Ersun Yanal har en lite kaxigare inställning.
 Ingen behöver oroa sig. Vi är väldigt väl förberedda, säger han.
Yanal vet att förlust inte är ett alternativ om laget som tog brons i världsmästerskapet 2002 över huvud taget ska få ställa upp 2006.
 Alla matcher i den här gruppen är oerhört viktiga...i det här läget så har inget lag lyxen att kunna förlora mot något annat.
Danmark, som är spelledigt i helgen, kan bara hoppas att gruppens topplag tar poäng av varandra. Morten Olsens manskap har i dagsläget åtta poäng upp till Ukraina och är fem poäng efter Grekland.

Italien utan Totti mot Norge
I Oslo är det gruppfinal mellan Norge och Italien.
 Norge är ett av de starkaste lagen i vår grupp. Vårt huvudmål är att inte förlora, men vi vill komma i en position så att vi kan ta alla tre poäng, säger Italiens förbundskapten Marcello Lippi inför mötet i grupp fem.
Lippi har överraskat många genom att peta Romas stjärna Fransesco Totti och även utelämna Juventus Alessandro del Piero.
 Men det är inget definitivt beslut eftersom Totti var en viktig del av laget och kommer att vara viktig för oss från september och framåt.
Italien saknar också Alessandro Nesta (familjeskäl) och nye skyttekungen Alberto Gilardino (skada).

Argentina blir klart?
I det sydamerikanska kvalet kan Argentina bli den första nation som kvalar sig in till VM i Tyskland. Då krävs seger mot Ecuador samtidigt som Uruguay inte bortabesegrar Venezuela.
Fotbolls-VM i Tyskland avgörs 9 juni-9 juli nästa år.

Mer läsning

Annons