Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyblodet svallar – i Medelpad också

Ni har kanske hört uttrycket, att "hälsingeblodet svallar".
Och kommer det till bandy är det ingen tvekan om att engagemanget och kärleken till landskapet Hälsinglands nationalsport avspeglar sig i humöret. På planen och utanför ...
I vinter är hälsingeanknytningen större än kanske någonsin tidigare i Medelpadslagen, vilket borgar för en hetare division I-serie än på länge.

Annons

Jag säger inte att hälsingar per automatik är bättre än andra på bandy och bandyblod finns det över allt där sportens rotsystem fortfarande lever.

Men om det så sent som förra vintern spelades elitseriebandy på fyra ställen i det inte alltför tätbefolkade landskapet i södra Norrland, ja då säger det förstås något om intresset och förmågan att producera dugliga spelare.

Något som såväl Selånger Bandy som Söråkers IF kommer att få dra stor nytta av på herrsidan.

I Selånger räknar snabbt till sju spelare med hälsingeanknytning, förutom tränaren Simon Hansson, som är hämtad från Bollnäsgiffarna.

Samtidigt som den största stjärnan med rötterna i Hälsingland litet överraskande valde Söråkers IF i somras, och då är det förstås Jocke Hedberg jag syftar på. Skarpskytten, som i ungdomsåren hemma i Bollnäs tillhörde alla blå-gula landslag, som spåddes en lysande karriär och som också nådde Elitserien, men som framför allt öst in mål när det handlat om allsvenskt spel.

Han är 31 år nu och kommer att vara om inte guld så en plats på övre tabellhalvan värd för unga, hemvävda Söråker, som också har en toppkraft på tränarsidan i form av comebackande Kåre Öberg.

Jag räknar med stentuffa derbyn, men tror mest på Selånger, som faktiskt kan lyfta mot serieseger och spel om en plats i Allsvenskan igen framåt vårvintern.

Ett scenario som skulle vara bra för sporten lokalt med högre status och ökat intresse. Och inte minst vore det bra för framtiden, eftersom Selånger äntligen håller på att få till en ungdomsverksamhet värt namnet igen.

Mer läsning

Annons