Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barthold om vändningen i EM

Efter en usel första halvlek stod Anna Barthold och Sverige för en smått osannolik jättevändning mot Ungern i basket-EM.
Seger och hoppet om avancemang lever.
– Hela upphämtningen visar verkligen på vår lagmoral. Alla är beredda att offra allt, säger hon.

Annons

Avslutningen i den tunga premiärförlusten mot Slovakien var riktigt dålig. Och dygnet efter den matchen verkade inte ha gjort Sverige gott inledningen mot Ungern var ännu sämre.

– Vi jagade ur underläge hela matchen, säger Sundsvallstjejen Barthold som hamnade i tidig foulknipa.

Svenskorna slarvade med bollen, hade stora problem i returtagningen, spelade enkelspårigt i anfallsspelet och sköt dessutom sämre än ungerskorna. Det var rätt talande att Sverige missade sina sju första straffkast i matchen.

I takt med att Ungern drog ifrån ökade frustrationen hos Sverige. Det hjälpte inte att den petiga domartrion inte hade sin bästa dag, men det var knappast huvudanledningen till att Ungern gick till pausvila i ledning med 3927. Landslaget hade då stått för det som måste ha varit Sveriges sämsta mästerskapshalvlek på evigheter. I ett otroligt pressat läge visade sedan svenskorna en imponerande styrka.

– Vi har debutanter som kommer in och levererar, har energi och drar i tunga skott, säger Anna Barthold som själv skickade i matchavgörande 6660 med dryga minuten kvar. Strax därefter satte hon en ny tvåa och segern var säkrad.

– Det var en otroligt skön seger. De är hemmanation och blev mer och mer pressade ju längre matchen gick. Det här påminner mycket om EM 2013 när vi inledde med att förlora mot Italien för att sedan göra en bragdmatch mot Ryssland, säger hon.

EM-debutanterna Binta Drammeh och Josefin Vesterberg kom in och lyfte Sverige med respektlösa inhopp.

I slutperioden började till och med de svenska straffkasten att sitta. När Ashley Key satte tre raka var Sverige plötsligt i ledning 5351.

Sedan släppte Sverige aldrig greppet. Segersiffrorna blev 7263. Landslaget kan nu av egen kraft ta sig vidare till den andra gruppspelsomgången.

Men mot Litauen på söndag gör nog Sverige bäst i att vara med i matchen redan från början.

Mer läsning

Annons