Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter EM-framgången ska Denzel ta plats i Basketligan

/
  • Efter en hel del skadeproblem ska Denzel Andersson ta nästa steg och etablera sig i Basketligan med BC Luleå.
  • – Jag har en nära relation till Sundsvall Dragons eftersom jag varit i deras hall i flera år och tränat, säger Denzel som föddes i Sundsvall, växte upp i Hudiksvall och gick högstadiet i Sundsvall.
  • Säsongen 1994-95 tog Jay Anderson över Sundsvall Dragons och stannade i nio säsonger.
  • Denzel Andersson föddes in i basketen med pappa Jay som känd profil. Hans mamma Kristina var hans tränare i barndomen.

Hans pappa var med och blev NBA-mästare. Han själv har så här långt upplevt ett EM-silver.
Efter övergången är nästa mål för Denzel Andersson är att etablera sig i Basketligan.
– Det blir en helt annan nivå än tidigare, säger han.

Annons

Basketen i Sundsvall har Jay Anderson att tacka för mycket. Amerikanen var med i Boston Celtics mästarlag från 1976 och tränade Sundsvall Dragons under en lång tid.

2009 vann klubben sitt första SM-guld på våren och på hösten samma år gick Jay Anderson bort efter en tids sjukdom.

Hans minne lever kvar genom ett årligt stipendium men även i form av sonen Denzel på planen. 18-åringen har skrivit på för BC Luleå (tidigare Plannja/LF Basket) inför kommande säsong.

– De ser mig som en spelare med stor potential. Jag tror inte på en stor roll utan vill ta nästa steg i Basketligan. I början ska jag försöka ta en roll i laget, säger Andersson som skrivit på för ett år.

Han föddes i Sundsvall men hamnade tidigt i Hudiksvall där han började med basket. Under högstadietiden flyttade han till Sundsvall för att spela med Dragons. Nästa steg blev Luleå och Basketgymnasiet där han varit de tre senaste åren.

– I början tänkte jag gå här i Sundsvall men fick provträna där och bestämde att det är bäst att flytta dit för min utveckling, gå på riksintag och spela med BG i ettan.

De två första åren präglades av skadeproblem med ett hopparknä. Säsongen som gick flöt på bättre och då kom utväxlingen på planen.

Den stora framgången kom under U20-EM i Ungern där Sverige kom tvåa och kvalificerade sig för A-gruppen med den defensivt skicklige forwarden som en av nyckelspelarna.

– Det var jättestort för mig och en helt ny värld att spela mot andra landslag. Tempot och styrkan på spelarna var annorlunda men jag fick spela mycket så jag är nöjd.

Nu väntar debut i högsta serien och en fortsättning i Luleå efter vissa diskussioner med andra klubbar.

– Några klubbar jag pratade med mig om hur jag tänker. Eftersom jag varit i Luleå i tre år kändes det naturligt att stanna.

Har Dragons hört av sig?

– Jag har pratat med dem också men det har inte varit mer med det och de kom inte med ett kontraktsförslag.

Han säger sig ändå ha en nära relation till Dragons och blir ofta påmind sin pappas arv. Fast det var mamma Kristina som skötte träningen i Hudiksvall.

– Jag hade henne de fem första åren så hon lade grunden. Om pappa för jag ganska ofta höra att han spelat i NBA och att han var en bra person. Så det är kul att höra.

Mer läsning

Annons