Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per från Sundsvall spelar i unikt lag

/
  • Per Hedman är en äkta basketdrake från Sundsvall. I dag, tisdag, reser den 31-årige guarden till Special Olympics tillsammans med pappa Per-Erik, som är assisterande coach för det svenska laget.

Här är Sundsvalls färskaste landslagsman i basket.
Per Hedman, 31, har tagits ut till det svenska laget i Special Olympics, som avgörs i Antwerpen i norra Belgien.
Ett på många sätt speciellt landslag, då det handlar om unified basket, som är ett ganska nytt fenomen inom sporten.
– Det är när förståndshandikappade spelar med "vanliga normalstörda", förklarar Per-Erik Hedman, pappa till Per och entusiastisk ledare.

Annons

Efter den internationella stortävlingen i Antwerpen är Hedman den äldre fast besluten att försöka vidareutveckla den här typen av blandade lag i svensk basket.

– Vad jag vet är det bara i basket detta förekommer – än så länge. Men jag tycker det på många sätt är sympatiskt, för på det här sättet kan killar och tjejer få möjligheter att spela fler matcher. Bredden om man bara ser till den här gruppen av handikappade basketspelare är ju i ärlighetens namn inte särskilt stor. Så varför inte fylla ut lagen? säger Per-Erik Hedman.

I årets Special Olympics bedöms ländernas anmälda spelare, både individuellt och som lag. Det handlar om graden av handikapp, men det görs också bedömningar om skicklighet, styrkor, svagheter och så vidare. Och de icke handikappade (mest från nivån strax under eliten, eftersom ligaspelarna har svårt att få tid att vara med också unified basket).

– Sedan blir man seedade till de första kvalomgångarna, för att lagen sedan ska kunna möta så jämbördigt motstånd som möjligt, förklarar Per-Erik Hedman, vars son Per numera håller till i KFUM Kometerna, med tidigare har han också spelat med Solens IF – och hjärtat finns hos Dragons sedan barnsben.

– Jag hängde med pappa till Sporthallen tidigt. Han höll ju på mycket med basket (domare och ledarskap) och då ville man förstås testa själv, berättar Per Hedman.

Per har med åren utvecklats till en spelskicklig guard. Och formen är god.

– Ja, vi var på träningsläger i Göteborg förra helgen och det kändes bra. Jag tror på oss och min uppgift är väl först och främst att sätta fart på bollen och spelet. Klart jag skjuter också, men mest vill jag se till att vi spelar bra, säger Per Hedman, som också spelar innebandy och bowling, tillhör Patronerna och jobbar som vaktmästare i Sporthallen.

Den 21 september summeras spelen. Då vet vi om Per Hedman har en färsk medalj runt halsen.

Mer läsning

Annons