Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Basketen är min familj"

/
  • 22-åriga amerikanskan Jennifer Lingor anslöt till Sundsvall Dambasket i går. Hon är mycket meriterad och satsar hela sitt liv på basketen.

På ett år och tio månader miste amerikanskan Jennifer Lingor båda sina föräldrar. Sedan dess har basketen varit hennes allt. – Om det inte vore för den hade jag inte klarat mig, säger Jennifer, som anslöt till Sundsvall Dambasket i går.

Annons
Det är en något sliten amerikanska som dricker ett par koppar kaffe inne på Sundsvall Dambaskets kansli.
Och tacka för det, för resan har varit lång. Hon åkte hemifrån tidigt på onsdagsmorgonen och var framme på Arlanda dryga dygnet senare.
Nu är det tidsskillnaden som jag måste brottas med. Men jag är glad att vara här, säger hon och ler.
För Jennifer Lingor är det här hennes första utlandsäventyr. 22-åringen var nära spel med Detroit Shock i WNBA men valde i stället mellan Turkiet och Sverige.
Det blev det sistnämnda.
Jag var inte redo för WNBA och ge upp skolan med så kort varsel som jag skulle ha varit tvungen att göra då. Och dessutom var tjejerna oförskämda och överlägsna och det värsta jag vet är sådana människor.
Att det sedan blev Sverige var mycket på grund av språket. En hemresa planerad över jul var också avgörande.
Här kan de flesta prata engelska och det kändes viktigt. Och så har jag pratat med många som sagt att Sverige är bra. Dessutom har jag redan biljetten hem hos mig. Och det är en trygghet.
Jennifer Lingor beskrivs som en tuffing både på och vid sidan om planen. Även hon själv beskriver sig så.
Folk tror att jag har någonting emot motståndarna när jag spelar. Men jag är så intensiv och så inne i basketen. Det är ingen som bör komma ivägen för mig, förklarar hon.
Men bakom den tuffa ytan finns också en tragisk familjehistoria. Båda Jennifers föräldrar gick bort inom mindre än två år.
När Jennifer var 17 år avled hennes pappa efter att ha varit sjuk i diabetes under en längre tid. Ett år och tio månader senare var det hennes mammas tur, som även hon kämpat länge mot en hjärntumör.
När pappa dog var min största rädsla att mista mamma... Nu är jag inte rädd för någonting längre, säger hon.
Sedan de gick bort har Jennifer ingen kontakt med vare sig sin syster eller bror. Collegelaget och coacherna på Missouri States har hjälpt henne genom sorgen.
De är min familj nu. De hjälpte mig jättemycket, säger Lingor.
För många basketspelare är Sverige bara ett steg i karriären. Så även för Jennifer Lingor men på ett något annat sätt.
Mitt mål är att bli collegecoach. Och vi har många utländska spelare som går på college i USA. Genom att åka utomlands och spela själv lär jag mig mycket om hur det är för dem att komma till oss. Och det tror jag kommer vara en fördel för mig när jag blir coach.
För Sundsvall Dambasket är Jennifer Lingor ett stort nyförvärv. Egentligen var de ute efter en annan sorts spelare, men ju mer de studerade Jennifer, ju mer insåg de att de behövde henne.
Hon har en spelstil vi aldrig sett tidigare och går på kontrollerad kraft. Hon tar mycket plats på planen, men måste inte göra mycket poäng, säger sportchefen Peter Johansson.
Han är mycket nöjd med att hon är på plats. Dessutom tränar unga Visbytjejen Alma Yttergren med laget. Hon har fortfarande inget kontrakt med klubben, men hoppas få en lösning när det gäller det civila jobbet, och därmed kunna spela med laget i vinter.

Fakta
Namn: Jennifer \"Jenni\" Lingor.
Ålder: 22.
Position: Guard.
Längd: 178 cm.
Vikt: Cirka 85 kilo.
High School: Tahlequah High, Okla.
College: Fyra år på Southwest Missouri State.
Meriter: Draftades i tredje rundan för Detroit Shock och har spelat två försäsongsmatcher med dem inför WNBA. Vald till årets spelare i Missouri Valley Conference 2005. Tolfte bästa poängplockaren inom hela den amerikanska collegebasketen 2005.

Mer läsning

Annons