Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre arbetstider ska ge bättre hockeyspelare

Mer ledighet. Färre helgmatcher. Det kan bli verklighet när fackförbundet HTF nu kräver bättre arbetstider för hockeyspelarna. – Det här har kommit upp som ett önskemål, berättar Timråkaptenen Sanny Lindström.

Annons
Många hävdar att elithockeyspelare har rena drömjobben.
Men även där finns det arbetsmiljöfrågor som är värda att diskutera.
Sanny Lindström sitter med i hockeyfacket och förstår att folk kan bli förvånade över HTF:s krav på hockeyklubbarna.
Ja, absolut, jag förstår att det här kan väcka känslor. Men det här ska det förhandlas om, så får vi väl se sen hur allvarligt det blir, säger Sanny.
Rent konkret tycker fackförbundet HTF, som företräder hockeyspelarna, att spelarna har för lite ledigt och för mycket helgjobb.
\"Medelåldern bland spelarna är drygt 30 år och det finns dom som inte har haft en ledig dag under en hel månad för att de antingen är på resande fot eller står på skridskor. Det är inte rimligt...\" skriver förbundet i ett pressmeddelande.
HTF:s ombudsman Jan Abrahamsson förtydligar också:
 Vi hoppas att vi kan påverka spelschemat så att det blir drägligare för spelare. Vi eftersträvar att de ska kunna ha ett normalare familjeliv, säger HTF:s ombudsman Jan Abrahamsson.
Därför ska nu en arbetsgrupp bestående av bland annat HTF, Sico, Arbetsgivaralliansen och Svenska Hockeyligan ska sätta sig ner och diskutera arbetstiderna framöver.
Sanny Lindström tycker att diskussionen är bra.
Vissa lag tränar kanske för mycket. Jag tror inte vi i Timrå är drabbade av det, vi har en tränare som förstår hur vi spelare vill ha det och ett spelarråd som vädrar sådana här frågor.
Men...
Det är bra att det diskuteras. Vi kommer aldrig få ett lika starkt fack som NHL-spelarna har och kommer aldrig att strejka eller göra sånt som i NHL, men vi måste värna om vår rätt som hockeyspelare.
Samtidigt är Sanny Lindström väl medveten om att spelarnas önskemål kan gå stick i stäv med klubbarna och publikens behov.
I år spelar vi inte på annandagen, och det är en sak vi har önskat. Samtidigt drar klubbarna in pengar då, och publiken gillar att se hockeyn då. Och i slutändan är det fansen som betalar vår lön.
Hockeyligan ställer sig dock skeptiska till de nya kraven från spelarna.
Det ligger lite i det här att spelarna är väl avlönade just på grund av arbetssituationen, säger Hockeyligans ordförande Hans Nyberg.

Fakta: Här är spelarnas förslag
* Inget spel på annandagen en verklighet redan i år.
* En ledig helg i månaden men det säger Hockeyligan nej till.
* Fler lediga dagar per månad idag finns det lag som har aktiviteter varje dag under månaden.

Mer läsning

Annons