Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behaglig seger för Sverige mot Malta

Malta blev den lätta motståndare som alla hade räknat med i VM-kvalet i fotboll.
Sverige vann säkert med 6—0 (4—0) inför 35 593 nöjda åskådare på Ullevi.

Annons
Sverige fick precis den start på matchen som man ville ha. Redan i den sjätte minuten var det dags för den maltesiske målvakten att för första plocka ut bollen ur målet. Efter en kort hörna slog Anders Svensson ett inlägg som Mattias Jonson säkert nickade i mål.
Matchens bäste spelare var Anders Svensson som låg bakom de fem första målen han gjorde fyra assist och ett mål.
Hans mål var matchens andra. Efter en undanrensning framför Maltas mål nådde bollen fram till Anders Svensson strax utanför straffområdet. På uppstuds slog Anders till och bollen satt i krysset. Då hade det gått drygt 17 minuter av matchen.
Sverige fortsatte dominera matchen och var totalt överlägset i spelet. Andreas Isaksson i det svenska målet måste haft en sina lugnaste matcher på mycket länge. Malta klarade bara av att skjuta ett skott på mål och det hade Andreas inga som helst problem med.

Tunnel av "Chippen"
I 29:e minuten var det dags igen. Anders Svensson slog en lång boll fram till Christian Wilhelmsson som i kamp med en maltesisk back fick med sig bollen och kunde slå in den mellan benen på målvakten.
Den svenska målkavalkaden i den första halvleken avslutade av publikens gunstling nummer ett Zlatan Ibrahimovic. På en frispark längs marken, slagen av Anders Svensson, vrickade Zlatan till bollen med utsidan av foten och ställde den maltesiske målvakten.
 Vi var oerhört effektiva. Det kanske inte direkt var något glimrande spel, men killarna gjorde vad de skulle och de gjorde det bra, sade förbundskaptenen Lars Lagerbäck efteråt.
I den andra halvleken fortsatte den svenska dominansen även om Malta valde att satsa på en defensivare uppställning än vad man haft i den första halvleken.
 Vi försökte att lätta på trycket framför vårt mål, men det gick inte. Sverige var bättre i allt. Det var proffs som mötte amatörer, sade Maltas förbundskapten Hort Heese.
Tolv minuter in i andra halvleken var det Fredrik Ljungbergs tur att notera sig i målprotokollet. Framspelad av just det Anders Svensson kunde han lätt bredsida in bollen i öppet mål.

Rosenberg på läktaren
I 62:a minuten blev Anders Svensson utbytt till förmån för Kim Källlström så därför var han inte inblandad i det sjätte målet som Johan Elmander gjorde framspelad av Ibrahimovic.
 Det var inget på förhand planerat byte, men vi ville ge Johan en chans att få spela lite, sade Lagerbäck.
Före matchen valde Lars Lagerbäck att sätta Malmös Markus Rosenberg på läktaren och låta Marcus Allbäck och Johan Elmander börja på bänken.
 Vi var klara över att vi ville ha med Allbäck och då stod valet mellan Elmander och Rosenberg.
 Eftersom vi räknade med att det skulle bli täta lägen i deras försvar så valde vi Johans fysik och lät därför Markus sitta på läktaren, sade Lagerbäck.
Sverige är fortfarande tvåa i gruppen eftersom Kroatien samtidigt besegrade Bulgarien med 31. Efter segern mot Malta har Sverige 21 plusmål i tabellen klart flest av alla tvåor. De två bästa tvåorna går ju också direkt till VM och målskillnaden kan bli avgörande.
 Med normala resultat i resten av kvalspelet så bör vi vara vidare åtminstone som bästa tvåa, sade Lagerbäck.

Mer läsning

Annons