Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bellman glänste på Färjestad

Bellman Töll putsade sitt rekord till 1.10,1/1 640 meter autostart när han vann Unionsloppet på Färjestad. Sverige och Norge delade helgens V75-omgång i unionsupplösningens tecken.
–  Bellman kändes fantastiskt bra hela vägen, sade mycket nöjde kusken Ulf Ohlsson efter segern.

Annons
V75-loppen på Färjestad var inte som vanliga omgångar. Norge körde ingen egen omgång utan deltog i den svenska potten, som uppgick till drygt 107 miljoner. De vanliga klassindelningarna var bortplockade och utländska hästar var välkomna i alla klasser.
Loppet för högsta klassen blev lite rumphugget, sett till antal hästar. Sju anmäldes, fyra kom till start. Men det handlade bara om Bellman Töll som ledde från start till mål. På lätta hovar stack han undan till seger på 1.10,1/1 640a, sex tiondelar snabbare än Copiads tidigare banrekord.
 Hade jag kört undan lite tidigare så hade vi kommit under 1.10 så det var lite förargligt. Men det duger bra så här också, sade Ulf Ohlsson efter loppet.
Bellman Töll har som åttaåring haft sin bästa säsong hittills, med nio segrar på 13 starter. Bland annat har han vunnit Sweden Cup, även kallat Lilla Elitloppet.
 Vi lägger mer mycket tid på honom så han fortfarande ska tycka att det är roligt att tävla. Han ska starta i V75 även kommande vecka, sedan får vi ta ett snack och se hur många starter det ska bli detta år, sade Ohlsson.

Rekord av Citation
Stig H Johansson kan ha en blivande elithäst i USA-födde Citation som imponerade stort när han vann på tangerat svenskt rekord, 1.12,8/2 140a, i näst högsta klassen. Citation fick göra det mesta av grovjobbet, men vann ändå säkert.
 Det är svårt att veta var man har honom. I träning och värmning tar han det inte på så stort allvar, men han skärper sig verkligen i loppen. Nu ska vi vinterträna och hoppas att han kan höja sig ytterligare ett snäpp till nästa år. Det måste han också göra om han ska tampas med de allra bästa, sade Johansson.
Johansson vann också kallblodens högsta klass med Åkres Lurifax som tränas av Anna Svensson. Trots en resa utvändigt ledaren satte Åkres Lurifax nosen först kort före mål.
 Jag trodde inte att vi vann. Jag hade fått information att ledaren inte var som bäst i sin första start så målsättningen var att massera den rejält, förklarade Johansson efter loppet.
Åkres Lurifax noterades svenskt rekord för femåringar, 1.23,3/2 140a och raderade ut ett av pappa Järvsöfaks alla rekord. Johanssons båda segrar bidrog starkt till att det varken blev utdelning sex eller fem rätt.

Järvsöfaks vann tvekamp
Järvsöfaks startade också på Färjestad, utanför V75, i en tvekamp mot det bästa norska kallblodet, Bokli Eld. Inför merparten av de drygt 7 658 åskådarna valde Jan-Olov Persson att dra i hårt tempo sista varvet med den svenske stjärnan.
Bokli Eld vreds ut för attack 150 kvar men var chanslös att kunna utmana. Segertiden för Järvsöfaks blev 1.18,8/1 640a.

Mer läsning

Annons